Eksperti ponudili ruskoj vojnoj taktici rešenja, za uništenja Leoparda 2A4

Nedavno su se zemlje NATO-a i saveznici ovog „miroljubivog“ bloka dogovorili o prebacivanju svojih tenkova Oružanim snagama Ukrajine.

Zbog toga bi se u prvoj polovini godine u Ukrajini mogli pojaviti američki M1 Abrams, britanski Challenger 2 i nemački Leopard 2, a moguće i italijanski C1 Ariete i francuski AMKS-56 Leclerc.

Treba napomenuti da se nemački Leopard 2 smatra najboljim MBT, na Zapadu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovi tenkovi su prošli brojna poboljšanja i Kijev može imati na raspolaganju razne modifikacije Leoparda 2A4 – Leoparda 2A6, pa čak i teoretski Leoparda 2A7, u različitim varijacijama, iz kijevskih savezničkih država.

Nemačka vlada je 25. januara objavila transfer 14 Leopard 2A6 Ukrajini, a takođe je dala dozvolu za snabdevanje (reeksport) tenkova Leopard 2 iz drugih zemalja.

Istovremeno, jedan broj zemalja je takođe najavio prelazak u Kijev: Poljska – 14 Leopard 2A4, Norveška – 8 Leopard 2A4, Portugal – 4 Leopard 2A6.

Praktično nema sumnje da će Leopard 2A4, a ne njihove modernije varijante, činiti glavninu prebačenih tenkova.

Vojni stručnjaci Telegram kanala Readovka analizirali su model Leopard 2A4 i ponudili ruskoj vojsci svoju taktiku uništavanja ovih tenkova.

Po njihovom mišljenju, u početku je neophodno lišiti posadu mogućnosti pucanja i navigacije po terenu, odnosno uništiti optiku na tornju i zapravo ga „oslepiti“.

To se može uraditi pomoću tenkovskih granata 3BM42 „Mango“ ili 3BM59 „Olovo“, a uz uspešan hitac pogoditi čak i komandanta posade iza oklopa.

Na vrhu kule je panoramski nišan komandanta – uništite ga bilo kojim raspoloživim oružjem.

Ne zaboravite na nišan nišana – nalazi se pored cevi tenka, a za gađanje su pogodni svi bacači granata i tenkovske granate – navedeno je u publikaciji.

Operatori bespilotnih letelica moći će da napadnu tenkove sa neba, a uz pomoć ATGM-ova tipa Kornet, sa prodorom većim od 500 mm, potrebno je da pogodite bokove tenka i sa leđa, gde je otpor oklopa 490 mm ili manje.

Neke oblasti su ranjive čak i na oklopne granate od 30 mm, međutim, sa udaljenosti, ne veće od 1 km.

Imajte na umu da Leopard 2A4, da ne govorimo o naprednijim i mnogo težim verzijama, ima veoma dobru „viziju“.

Posada tenka neće moći da otkrije servisera, koji se prikradao pozadi, ako je udaljen 50 metara.

Istovremeno, sa strane i na čelu, moraćete da se obrijete generalno za 10-15 metara da ne biste bili otkriveni.

Ali takvi scenariji su malo verovatni, jer se mogu realizovati samo u borbenim uslovima u urbanim sredinama, a ovi tenkovi nisu dizajnirani za ovu ulogu.

Što se tiče pomenutog ATGM Kornet, moguće je pogoditi tenk sa udaljenosti od 5,5 km ali to je u teoriji.

Leopard 2A4, iako velik, ima odličnu kamuflažu i u stanju je da se prikrije, uklapajući se u teren.

Kao primer možemo podsetiti tursku vojnu operaciju „Maslinova grančica“, koja je izvedena 2018. godine na severozapadu Sirije u regionu Afrin naseljenom Kurdima.

Tamo su operateri mogli prikriveno da se kreću u planinskim predelima, bez straha da će biti otkriveni ali su uspeli da unište samo 1 Leopard 2A4, iz ATGM-a.

Međutim, svaki tenk može biti uništen.

Zbog toga ćemo relativno brzo saznati, kako će Leopard 2A4 i drugi primerci zapadnog vojno-industrijskog kompleksa biti pogođeni ruskim snagama, tokom NVO.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …