Eksperti ponudili ruskoj vojnoj taktici rešenja, za uništenja Leoparda 2A4

Nedavno su se zemlje NATO-a i saveznici ovog „miroljubivog“ bloka dogovorili o prebacivanju svojih tenkova Oružanim snagama Ukrajine.

Zbog toga bi se u prvoj polovini godine u Ukrajini mogli pojaviti američki M1 Abrams, britanski Challenger 2 i nemački Leopard 2, a moguće i italijanski C1 Ariete i francuski AMKS-56 Leclerc.

Treba napomenuti da se nemački Leopard 2 smatra najboljim MBT, na Zapadu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovi tenkovi su prošli brojna poboljšanja i Kijev može imati na raspolaganju razne modifikacije Leoparda 2A4 – Leoparda 2A6, pa čak i teoretski Leoparda 2A7, u različitim varijacijama, iz kijevskih savezničkih država.

Nemačka vlada je 25. januara objavila transfer 14 Leopard 2A6 Ukrajini, a takođe je dala dozvolu za snabdevanje (reeksport) tenkova Leopard 2 iz drugih zemalja.

Istovremeno, jedan broj zemalja je takođe najavio prelazak u Kijev: Poljska – 14 Leopard 2A4, Norveška – 8 Leopard 2A4, Portugal – 4 Leopard 2A6.

Praktično nema sumnje da će Leopard 2A4, a ne njihove modernije varijante, činiti glavninu prebačenih tenkova.

Vojni stručnjaci Telegram kanala Readovka analizirali su model Leopard 2A4 i ponudili ruskoj vojsci svoju taktiku uništavanja ovih tenkova.

Po njihovom mišljenju, u početku je neophodno lišiti posadu mogućnosti pucanja i navigacije po terenu, odnosno uništiti optiku na tornju i zapravo ga „oslepiti“.

To se može uraditi pomoću tenkovskih granata 3BM42 „Mango“ ili 3BM59 „Olovo“, a uz uspešan hitac pogoditi čak i komandanta posade iza oklopa.

Na vrhu kule je panoramski nišan komandanta – uništite ga bilo kojim raspoloživim oružjem.

Ne zaboravite na nišan nišana – nalazi se pored cevi tenka, a za gađanje su pogodni svi bacači granata i tenkovske granate – navedeno je u publikaciji.

Operatori bespilotnih letelica moći će da napadnu tenkove sa neba, a uz pomoć ATGM-ova tipa Kornet, sa prodorom većim od 500 mm, potrebno je da pogodite bokove tenka i sa leđa, gde je otpor oklopa 490 mm ili manje.

Neke oblasti su ranjive čak i na oklopne granate od 30 mm, međutim, sa udaljenosti, ne veće od 1 km.

Imajte na umu da Leopard 2A4, da ne govorimo o naprednijim i mnogo težim verzijama, ima veoma dobru „viziju“.

Posada tenka neće moći da otkrije servisera, koji se prikradao pozadi, ako je udaljen 50 metara.

Istovremeno, sa strane i na čelu, moraćete da se obrijete generalno za 10-15 metara da ne biste bili otkriveni.

Ali takvi scenariji su malo verovatni, jer se mogu realizovati samo u borbenim uslovima u urbanim sredinama, a ovi tenkovi nisu dizajnirani za ovu ulogu.

Što se tiče pomenutog ATGM Kornet, moguće je pogoditi tenk sa udaljenosti od 5,5 km ali to je u teoriji.

Leopard 2A4, iako velik, ima odličnu kamuflažu i u stanju je da se prikrije, uklapajući se u teren.

Kao primer možemo podsetiti tursku vojnu operaciju „Maslinova grančica“, koja je izvedena 2018. godine na severozapadu Sirije u regionu Afrin naseljenom Kurdima.

Tamo su operateri mogli prikriveno da se kreću u planinskim predelima, bez straha da će biti otkriveni ali su uspeli da unište samo 1 Leopard 2A4, iz ATGM-a.

Međutim, svaki tenk može biti uništen.

Zbog toga ćemo relativno brzo saznati, kako će Leopard 2A4 i drugi primerci zapadnog vojno-industrijskog kompleksa biti pogođeni ruskim snagama, tokom NVO.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bela kuća o Putinu, nakon njegove izborne pobede…

SAD će raditi na osnovu toga da je Vladimir Putin predsednik Ruske Federacije. Ovo je …