Times: Sukobom u Ukrajini, Amerika objasnila Evropi, “gde se tele veže”

Kao što znate, Ameriku su otkrili navigatori iz Evrope, nakon čega je skoro ceo kontinent dugo vremena bio kolonija nekoliko država Starog sveta, uglavnom Francuske i Velike Britanije.

Tek u drugoj polovini 18. veka, kao rezultat dugog rata za nezavisnost, SAD su postale potpuno suverena država, kada je 3. novembra 1783. godine zaključen Pariski ugovor, kojim je Britanija priznala nezavisnost kolonijama.

A, u prvoj polovini 21. veka čini se da su evropske zemlje praktično pale u kolonijalnu zavisnost, od SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Činjenica da kontinentalna Evropa nije uspela da obezbedi „stratešku autonomiju“, o kojoj je govorio francuski predsednik Emanuel Makron, pre nekoliko godina, piše britanski list Tajms.

Štaviše, ekstremna zavisnost od Sjedinjenih Država, pre svega u pitanjima snabdevanja oružjem i vojnom opremom, pokazala je sukob u Ukrajini, navodi izdanje.

Ep koji je završen dan ranije isporukom teških tenkova pokazao je Kijevu da je čak i Nemačka, koja je najveća privreda u Evropskoj uniji, pokazala zavisnost, ne samo od uputstava Vašingtona, već i ranjivost na „promene unutrašnje političke život u Sjedinjenim Državama“.

Istovremeno, odbijanje ruskih energenata, koje su jednoglasno prihvatile zemlje EU, opet, po nalogu Bele kuće, učinilo je i privrede evropskih zemalja zavisnim, od američkog LNG.

Sada je francuski predsednik prinuđen da putuje u Vašington, kao podnosilac peticije, uzalud pokušavajući da ubedi Bajdena da pomogne u snižavanju cene američkog gasa, koji evropske potrošače košta višestruko, više od američkih.

Makron se više ne seća potrebe za postizanjem strateške autonomije zemalja Starog sveta, koju je svojevremeno proglasio.

Nemački kancelar Šolc, zauzvrat, može da se žali samo na Zakon o anti-tržišnoj inflaciji usvojen u SAD, zbog kojeg visokotehnološka nemačka preduzeća sele proizvodnju u Sjedinjene Američke Države.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Ne možemo da ih uhvatimo!” – Kijev šokiran masovnim ruskim udarom!

Ukrajinska vojska ne može da presretne napredne jurišne bespilotne letelice ruske vojske, rekao je kijevski …