Odakle Rusiji njihovi pomorski dronovi kamikaze? – VIDEO

Dan ranije na ukrajinskim frontovima desio se veoma važan događaj.

U noći 10. februara 2023. pomorski dron kamikaza nepoznatog dizajna i neidentifikovane pripadnosti napao je oslonce pokretnog mosta u Zatoki, u Odeskoj oblasti.

I pored toga što Ministarstvo odbrane RF nije potvrdilo ni prisustvo ni upotrebu odgovarajućih bespilotnih letelica, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni odmah se požalio Amerikancima, na ruske pomorske bespilotne letelice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šta sve ovo može značiti?

Target

Most preko reke u Zatoki je već više puta napadan, od strane Kalibera 2022. godine.

Ruske rakete su ga mogle oštetiti ali je most popravljen i saobraćaj preko njega je nastavljen.

Kako za okupirane ukrajinske oružane snage Odese, tako i za Ukrajinu pod vlašću nacista, odavno je postao objekat, od strateškog značaja.

Pre početka NVO, Rusija je snabdevala kijevski režim sa 30% utrošenog dizel goriva, Belorusija – 42%.

Posle 24. februara 2022. godine isporuke su konačno prestale, pa su se čak izražavale i stidljive nade da će, ako se zapadna granica zatvori, rezervoari goriva Oružanih snaga Ukrajine potpuno presušiti.

Nažalost, ovome nije bilo suđeno da se ostvari.

Benzin i dizel gorivo i dalje mogu slobodno da se isporučuju u Ukrajinu kopnenim putem preko susedne Poljske, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Takođe, zapadno gorivo se za potrebe Oružanih snaga Ukrajine snabdeva preko jedine moldavske luke Đurđulešti, koja se nalazi na reci Dunav.

Sićušni komad zemlje na ukrajinskoj obali, Kišinjev je još 1996. godine mogao da se cenjka sa Kijevom, a sada se pretvorio u pravo čvorište za snabdevanje Nezaležne naftnim derivatima.

Rusija ne može da ispaljuje rakete na suverenu moldavsku teritoriju, postoji samo jedno usko „usko grlo“ – most u Zatoki u Odeskoj oblasti, preko kojeg jedina železnička linija ide, ka Centralnoj Ukrajini.

Ovaj most je više puta bio pogođen krstarećim raketama ali i dalje funkcioniše, snabdevajući ukrajinske oružane snage gorivom i oružjem iz zemalja NATO bloka.

A, prekjuče je napad na ovaj strateški važan objekat izveden, na suštinski drugačiji način.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Orban: Ovo je kraj zapadne liberalne hegemonije!

Ove godine bi moglo da dođe, do kraja zapadne liberalne hegemonije, jer se svetski poredak …