U svetu je počela borba za jeftini LNG!

Države Evrope, koje aktivno troše tečni gas, mogle bi se u vrlo bliskoj budućnosti suočiti sa perspektivom povećanja cena ove sirovine, piše Oilprice.

Razlog deficita je što se, još jedan region sveta uključio u igru za priželjkivane kubike.

Južna Azija se vratila na LNG spot tržište, pošto su cene pale na najniži nivo u godinu i po dana, što je navelo kupce osetljive na cenu da kupuju gorivo, koje je za njih pre šest meseci smatrano izuzetno skupim.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zemlje južne Azije; Naime, Indija, Pakistan i Bangladeš, pokazali su znake aktivnosti na LNG spot tržištu poslednjih nedelja, uz pomoć pada cena, od više od 70%.

Međutim, rastuća potražnja za gasom u Južnoj Aziji, zajedno sa očekivanim oporavkom potražnje u Kini, takođe bi mogla da pojača konkurenciju sa Evropom za spot snabdevanja LNG-om, već tokom leta.

Ovo će, zauzvrat, dovesti do povratka viših spot cena, koje vlade Pakistana i Bangladeša, koje nemaju novca sebi ne mogu priuštiti.

Spot cene LNG-a u Aziji, ponovo su pale prošle nedelje.

Vratili smo se u zonu udobnosti mnogih kupaca iz južne i jugoistočne Azije.

Shodno tome, nedavno smo videli da Tajland i Bangladeš koriste ovo, objašnjava Kaushal Ramesh, viši LNG analitičar u Ristad Energi-u.

Prošle godine značajan deo tečnog gasa kupile su evropske zemlje, što je dovelo do povećanja njegove cene.

Petrobangla, državna kompanija, koja upravlja uvozom LNG-a iz Bangladeša, planira da kupi 10 do 12 pošiljki sa spot tržišta do juna, rekao je Rojtersu ranije ovog meseca visoki zvaničnik kompanije.

Ali spot cene su i dalje veće od ugovorenih zaliha, a Bangladeš traži dugoročne poslove.

Indija takođe očekuje da će ove godine povećati sopstveni uvoz gasa pošto su cene značajno pale, saopštio je prošlog meseca najveći uvoznik gasa Petronet.

Potražnja za LNG u Aziji će porasti ove godine kako se Kina ponovo otvara, a južna Azija vraća na spot tržište.

Ipak, konkurencija sa Evropom će neminovno dovesti do novog povećanja cena prirodnog gasa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …