Milanović postao zvezda ruskih medija, ulizivanjem Rusiji, zbog gasa!?

Za sada je samo Češka saopštila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović postao je zvezda državnih medija u Rusiji, posle svog komentara o Ukrajini.

Mediji bliski Kremlju Milanovića predstavljaju kao “konačno jednog razumnog evropskog čelnika”, a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje proputinovske medije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

– Hrvatski predsednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle ali se ne usuđuju da kažu, rekao je Raša tudeju direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov.

On je dodao da su Milanovićeve izjave tek “vrh ledenog brega” u razmišljanjima i odnosima unutar EU i NATO-a, prenosi Jutarnji list.

Ruski mediji pišu da je Milanović prvi rekao ono što muči mnoge Evropljane i navode da je među članicama NATO-a u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja i da mnogi (ne navode o kojim se zemljama radi) razmišljaju slično i ne žele da “ginu za Ukrajince”, niti da se “sukobe sa Rusijom”.

Mediji bliski ruskoj vladi sada su uvereni da će “Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi evropski čelnici” jer je on “otvorio slavinu”.

Za sada je samo Češka saopštila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Isto tako se navodi da je “Milanović shvatio” da nije Rusija ta, koja izaziva sukobe i da Moskva ne namerava nikoga da napadne već je ponašanjem NATO i najavom daljeg širenja na istok, bezbednost Rusije ugrožena.

– Francuska i Nemačka se drže po strani, a ako Kijev izazove sukob u Donbasu ili počne delovati protiv Rusije, mnoge zemlje EU će se distancirati od sukoba na način kako je to učinila Hrvatska, smatra Bordačov.

Kijev u šoku

U Kijevu su sa negodovanjem primili izjave Zorana Milanovića, a na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova pozvana je hrvatska ambasadorka Anica Džamić.

Ukrajina je zatražila od Zagreba da se “izvini i demantuje” Milanovićeve izjave.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

– Hrvatski predsednik pokazao je prezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tokom njene borbe za nezavisnost, ali i prošlih godina tokom borbe protiv razornih požara.

No, uvereni smo da je ta nezahvalnost lična karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim delimo prijateljstvo i međusobno poštovanje”, saoptilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Kijeva poručuju da Milanović svojim izjavama “ponavlja ruske propagandne narative”, koji ne odgovaraju zvaničnom statu Hrvatske, a to je podrška suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine.

Te izjave, navodi se, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih sa bezbednosnim pretnjama u Evropi.

Ukrajinski portal Mirotvorac, koji prati pisanje svetskih medija o dešavanjima u Ukrajini, proglasio je Milanovića potrčkom Kremlja i “Putinovim propagandistom”, koji opravdava “rusku agresivnu politiku prema Ukrajini”.

Kurir.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruske agencije za sprovođenje zakona, dobile više od deset hiljada pištolja Lebedev! ​

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu koncerna Kalašnjikov, tokom protekle godine snage bezbednosti naše zemlje …