Milanović postao zvezda ruskih medija, ulizivanjem Rusiji, zbog gasa!?

Za sada je samo Češka saopštila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović postao je zvezda državnih medija u Rusiji, posle svog komentara o Ukrajini.

Mediji bliski Kremlju Milanovića predstavljaju kao “konačno jednog razumnog evropskog čelnika”, a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje proputinovske medije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

– Hrvatski predsednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle ali se ne usuđuju da kažu, rekao je Raša tudeju direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov.

On je dodao da su Milanovićeve izjave tek “vrh ledenog brega” u razmišljanjima i odnosima unutar EU i NATO-a, prenosi Jutarnji list.

Ruski mediji pišu da je Milanović prvi rekao ono što muči mnoge Evropljane i navode da je među članicama NATO-a u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja i da mnogi (ne navode o kojim se zemljama radi) razmišljaju slično i ne žele da “ginu za Ukrajince”, niti da se “sukobe sa Rusijom”.

Mediji bliski ruskoj vladi sada su uvereni da će “Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi evropski čelnici” jer je on “otvorio slavinu”.

Za sada je samo Češka saopštila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Isto tako se navodi da je “Milanović shvatio” da nije Rusija ta, koja izaziva sukobe i da Moskva ne namerava nikoga da napadne već je ponašanjem NATO i najavom daljeg širenja na istok, bezbednost Rusije ugrožena.

– Francuska i Nemačka se drže po strani, a ako Kijev izazove sukob u Donbasu ili počne delovati protiv Rusije, mnoge zemlje EU će se distancirati od sukoba na način kako je to učinila Hrvatska, smatra Bordačov.

Kijev u šoku

U Kijevu su sa negodovanjem primili izjave Zorana Milanovića, a na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova pozvana je hrvatska ambasadorka Anica Džamić.

Ukrajina je zatražila od Zagreba da se “izvini i demantuje” Milanovićeve izjave.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

– Hrvatski predsednik pokazao je prezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tokom njene borbe za nezavisnost, ali i prošlih godina tokom borbe protiv razornih požara.

No, uvereni smo da je ta nezahvalnost lična karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim delimo prijateljstvo i međusobno poštovanje”, saoptilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Kijeva poručuju da Milanović svojim izjavama “ponavlja ruske propagandne narative”, koji ne odgovaraju zvaničnom statu Hrvatske, a to je podrška suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine.

Te izjave, navodi se, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih sa bezbednosnim pretnjama u Evropi.

Ukrajinski portal Mirotvorac, koji prati pisanje svetskih medija o dešavanjima u Ukrajini, proglasio je Milanovića potrčkom Kremlja i “Putinovim propagandistom”, koji opravdava “rusku agresivnu politiku prema Ukrajini”.

Kurir.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ukrajinska PVO nije bila u stanju da izdrži rusku međuspecifičnu municiju D-30SN!

Dan ranije ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su Oružane …