Stejt department objašnjava prekid veza sa grupom, koju finansira Soros

Prema istraživanju Vashington Ekaminer-a, američki poreski obveznici finansirali su napore da se konzervativni novinski sajtovi stave na crnu listu.

Američki Stejt department saopštio je u utorak da je povukao sredstva iz Globalnog indeksa dezinformacija (GDI), koji podržava Džordž Soroš, nakon što je otkriveno da ta organizacija radi na tome da konzervativnim medijima oduzme prihod od reklama.

GDI je neprofitna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja svoju misiju opisuje, kao „ometanje poslovanja dezinformacija“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To čini tako što sastavlja liste „visokorizičnih“ vesti i informativnih medija – pretežno desničarskih i antiliberalnih – i prosleđuje ih oglašivačima, koji zauzvrat odbijaju da prikazuju oglase na sajtovima.

Prema nedavnoj istrazi Vashington Ekaminer-a, GDI je dobio više od 200.000 dolara od Nacionalne zadužbine za demokratiju i oko 100.000 dolara od Globalnog centra za angažovanje, oba entiteta Stejt departmenta SAD.

Finansiranje je dodatak neotkrivenim iznosima od milijardera finansijera Soroša i Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije, koji su obojica navedeni, kao donatori na njihovoj veb stranici.

„Lista dinamičkog isključenja“ GDI-a sadrži više od 2.000 veb lokacija, a izvršna direktorka organizacije, Kler Melford, tvrdi da je stavljanje na crnu listu „imalo značajan uticaj na prihod od oglašavanja ovih sajtova“.

Kada je GDI analizirao američke sajtove sa vestima za potencijalno ciljanje, republikanski zakonodavci su bili ogorčeni, kada su otkrili da se konzervativni i libertarijanski sajtovi smatraju „deset najrizičnijih onlajn izvora vesti“ i zahtevali su da Stejt department povuče svoja sredstva.

Nacionalna zadužbina za demokratiju rekla je Vašington tajmsu u utorak da „više neće pružati finansijsku podršku GDI-ju“, jer „ne može da finansira ništa, što se fokusira na Sjedinjene Države“.

Portparol Globalnog centra za angažovanje rekao je da je njegova uloga da „identifikuje dezinformacione narative stranih i nedržavnih država, trendove i tehnike usmerene na podrivanje… politike, bezbednosti ili stabilnosti Sjedinjenih Država“.

Oba ogranka Stejt departmenta ostaju zastrašujuća sredstva američke meke moći.

Poslednjih meseci, Nacionalna zadužbina za demokratiju sponzorisala je skup antikineskih zvaničnika i delegata na Tajvanu i promovisala antivladine novinske kuće, tokom protesta u Iranu.

U međuvremenu, Globalni centar za angažovanje finansirao je video igrice, kako bi upozorio decu na opasnosti takozvanih „dezinformacija“, puštajući igre u Velikoj Britaniji, Ukrajini, Letoniji, Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Uoči izbora 2020. u SAD, Globalni centar za angažovanje je takođe odigrao ključnu ulogu u vršenju pritiska na Tviter da cenzuriše naloge povezane „sa ruskom vladom“, uprkos tome što nije mogao da dokaže bilo kakve veze.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …