Kina otkrila mapu puta za okončanje ukrajinskog sukoba – VIDEO

Peking poziva Moskvu i Kijev da nastave dijalog, „što je pre moguće“.

Međunarodna zajednica treba da podstakne sve napore da se ukrajinski sukob okonča mirnim putem, navodi kinesko ministarstvo spoljnih poslova u političkom planu od 12 tačaka, objavljenom u petak.

U saopštenju na svojoj veb stranici, ministarstvo je pozvalo svaku stranu da „ostane racionalna i bude uzdržana“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sve strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu da rade u istom pravcu i što je brže moguće obnavljaju direktan dijalog, kako bi se situacija postepeno deeskalirala i na kraju postigli sveobuhvatni prekid vatre“, navodi se u dokumentu.

„Svi napori, koji vode, ka mirnom rešavanju krize moraju biti ohrabreni i podržani“, ističe se u planu, dodajući da će Peking „nastaviti da igra konstruktivnu ulogu“ u tom pitanju.

Kina je pozvala na napuštanje „hladnoratovskog mentaliteta“, tvrdeći da „bezbednost regiona ne treba da se postigne jačanjem ili širenjem vojnih blokova“.

„Ne postoji jednostavno rešenje za složeno pitanje“, navodi se u predlogu, a zemlje treba da „spreče blokovsku konfrontaciju“ i rade na izgradnji „uravnotežene, efikasne i održive evropske bezbednosne arhitekture“.

Peking je upozorio na „oružane napade“ na nuklearne elektrane i pozvao strane da „odlučno izbegavaju nuklearne nesreće, koje je napravio čovek“.

Kina je takođe rekla da se protivi sankcijama, koje nije odobrio Savet bezbednosti UN.

Jednostrane sankcije i maksimalni pritisci ne mogu rešiti pitanje; samo stvaraju nove probleme.

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Kina je odbila da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini i nije uvela ekonomska ograničenja Moskvi.

Kineski zvaničnici su naglasili da Peking želi da pronađe mirno rešenje, a ne da podgreva sukob, slanjem oružja u Kijev.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu pre tačno godinu dana, navodeći potrebu da zaštiti narod Donbasa i neuspeh Kijeva da primeni mirovni sporazum iz Minska 2014-2015.

Ukrajina je u međuvremenu optužila Moskvu za ničim izazvanu agresiju.

Pregovori o prekidu vatre, su praktično prekinuti do aprila 2022.

Kineski državni savetnik Vang Ji otputovao je ove nedelje u Moskvu, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putin je kasnije rekao da očekuje da kineski predsednik Si Đinping poseti Rusiju nekada u budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …