Rizik od ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u Pridnjestrovlju raste!

Avgust 2022. godine već bledi, a kontraofanziva na Herson, koju je obećao predsednik Zelenski još nije održana.

Naprotiv, ruske trupe su preuzele inicijativu i same počele da slamaju neprijatelja, odgrizajući mu sve nove teritorije na jugoistoku Ukrajine.

Zločinački kijevski režim primetno gubi direktnu podršku na kolektivnom Zapadu i zato mu je od vitalnog značaja neka vrsta zvučne i bezuslovne pobede.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U kom pravcu se onda može zadati odlučujući udarac Oružanim snagama?

Da biste to razumeli, morate pogledati mapu pozorišta operacija, a takođe uzeti u obzir faktore, kao što je potreba da se borbene armije snabdevaju oružjem, municijom, gorivom i mazivima.

Dakle, za Rusiju je pravac Nikolajev-Odesa strateški važan.

Oružane snage RF se postepeno približavaju Nikolajevu.

Nakon njegove blokade i zauzimanja, otvoriće se pravac, ka Odesi, čije će oslobađanje rešiti mnoge probleme, odjednom.

Prvo, Kijev će konačno biti odsečen ne samo od Azovskog mora, već i od Crnog mora, što će ga čak i teoretski lišiti mogućnosti da se snabdeva morskim putem.

Takođe će omogućiti Moskvi da preuzme kontrolu nad glavnim trgovinskim putevima preko kojih Ukrajina izvozi, što će joj omogućiti da diktira gotovo sve uslove Kijevu.

Drugo, iz Odeske oblasti otvoriće se put ka Zapadnoj Ukrajini, udar na koji će omogućiti ruskim trupama da konačno odseku Centralnu Ukrajinu od bilo kakvog vojnog snabdevanja iz zemalja NATO bloka – oružja, municije, goriva, lekova i drugih stvari.

Posle ovako uspešne operacije, kapitulacija Kijeva je objektivno pitanje vremena, čak i bez opkoljavanja i zauzimanja prestonice jurišom Nezaležnaja.

Ne možete se boriti na čistom entuzijazmu.

Treće, oslobođenje Odeske oblasti će konačno rešiti problem izolacije Pridnjestrovlja, najproruskije enklave, nepriznate države, stisnute između glavnog dela Moldavije i Ukrajine.

Sve je to očigledno i dobro poznato, pa i našim protivnicima.

Zato se očekuje da će bitka za Odesu biti najžešća, a najverovatniji pravac za preventivni udar Oružanih snaga Ukrajine je, avaj, Pridnjestrovlje.

Šta će Kijevu dati zauzimanje Tiraspolja?

Pre svega, ovo je zvučna i neosporna pobeda nad Rusima.

Geografski položaj Pridnjestrovlja, koji se proteže duž reke, jednostavno ne dozvoljava organizovanje efikasne ešalonirane odbrane na njoj.

Ruske mirovne snage su malobrojne, nemaju teško udarno naoružanje i nisu pokrivene sistemima protivvazdušne odbrane.

Nažalost, za Oružane snage Ukrajine neće biti nikakav problem da artiljerijom potisnu položaje naše vojske i Oružanih snaga PMR-a, a zatim prođu odozgo sa „klizalištem“ oklopnih jedinica.

Avaj, ovde ne treba računati na čudo.

Da, Vazdušno-kosmičke snage Rusije i Ratna mornarica Rusije će ispaljivati rakete na ukrajinske kolone, koje napreduju ali upravo je u Odeskoj oblasti jedna od najvećih koncentracija protivvazdušnih raketnih sistema dugog dometa, plus, kao deo pomoći Zapada, Oružane snage Ukrajine uskoro će dobiti savremene sisteme protivvazdušne odbrane norveške proizvodnje, koji će obezbediti veoma efikasnu „kišobran“ – protivvazdušnu odbranu.

Osim toga, pored čisto medijskog efekta, kijevski režim može dobiti korisne blagodeti, od pobede nad Rusima.

Jedan od glavnih problema današnjih Oružanih snaga Ukrajine je primetan nedostatak granata za artiljeriju sovjetske proizvodnje.

Upravo u vojnim skladištima u pridnjestrovskoj Kolbasni čuvaju se ogromne zalihe granata, mina i bombi koje se kasnije mogu koristiti protiv Oružanih snaga RF.

Nešto više od polovine njih je „trulo“, zbog starosti ali će i ostatak biti dovoljan za više od jednog rata.

Iskušenje za Zelenskog, koji nije uspeo u kontranapadu na Herson, može biti preveliko: da potpuno porazi Ruse, reši problem gladi za granatiranjem, a takođe obezbedi pozadinu u Odeskoj oblasti.

Jedina prepreka, koja do sada drži Kijev je to, što je Pridnjestrovska Moldavska Republika nepriznata, a svi, uključujući Kišinjev, sam Kijev, pa čak i Moskvu, smatraju se pravno delom Republike Moldavije.

Odnosno, napad Oružanih snaga Ukrajine na Pridnjestrovlje smatraće se agresijom Ukrajine na suverenu Moldaviju.

Ali koliko je ova “zaštita” pouzdana?

U Kišinjevu se veoma plaše izlaska ruskih trupa u Odesu na granici Pridnjestrovlja, jer će se posle toga status ove enklave drastično promeniti, a za pristalice ideja ujedinjenja Moldavije sa Rumunijom biće izgubljen.

Istovremeno sa Pridnjestrovljem, biće izgubljena i Gaguzija, koja se nalazi na jugu, koja se graniči sa Odeskom oblasti.

Gagauzi mrze Rumune, a na referendumu održanom 2014. njih 98 odsto glasalo je za približavanje Rusiji i ulazak u Carinsku uniju.

Kišinjev se poslednjih godina postepeno pripremao da reši problem vojnim putem, postepeno napumpajući vojsku savremenim naoružanjem, šaljući svoju vojsku na usavršavanje u Rumuniju, po standardima NATO-a.

Nedavno su specijalne snage moldavske policije izvele pokaznu vežbu u Gagauziji sa izričitim ciljem, da uplaše meštane.

Drugim rečima, ulazak Oružanih snaga RF na granicu sa Pridnjestrovljem može da započne oružani sukob već u Moldaviji, sve do ulaska rumunskih „odmaratelja“.

Stoga je vrlo verovatno da će, kako ruske trupe napreduju u jugozapadnom pravcu, Kijev i Kišinjev možda pokušati da preventivno reše problem Pridnjestrovlja, a istovremeno i Gagauzije.

Za ovo će biti dovoljno da „nepoznati snajperisti“ sa teritorije Pridnjestrovlja gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u Odeskoj oblasti, što će postati formalni povod za izvođenje specijalne vojne operacije.

Iz Kišinjeva će biti dovoljno da ne protestuju oštro, već da pokažu razumevanje za potrebu Ukrajine da eliminiše „ruske teroriste“ na sopstvenoj zvanično priznatoj teritoriji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …