Najveća ekonomija EU tone!

Inflacija i skokovi cena energije utiču na potrošnju domaćinstava i kapitalne investicije u Nemačkoj.

Nemačka privreda se smanjila za 0,4 odsto na kvartalnom nivou u poslednja tri meseca 2022, izvestio je u petak Savezni zavod za statistiku zemlje.

Smanjenje je bilo veće od ranije procenjenog pada BDP-a, od 0,2%.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Očitavanje lošije od očekivanog analitičari pripisuju stalno visokoj inflaciji i dugotrajnim zabrinutostima oko snabdevanja energijom, koje teško utiču na potrošnju domaćinstava i kapitalne investicije.

Podaci su pokazali da je potrošnja nemačkih domaćinstava u četvrtom tromesečju smanjena za 1,0%, dok su investicije u građevinarstvo smanjene za 2,9%, a u mašine i opremu za 3,6%.

Nemački izvoz roba i usluga je takođe opao, za 1% u odnosu na treći kvartal, zbog dugotrajnih prekida lanca snabdevanja i visokih cena energije.

Slabiji učinak od očekivanog signalizira rizik od recesije, posebno imajući u vidu da bi i u tekućem kvartalu moglo doći do kontrakcije, kažu analitičari.

Tehnički, zemlja se smatra da je u recesiji, nakon dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

Najveća evropska ekonomija, Nemačka, pretrpela je rekordnu inflaciju prošle godine, zbog skoka cena energenata, nakon pada snabdevanja iz Rusije, usled sankcija povezanih sa Ukrajinom.

Prošlog meseca, godišnja stopa inflacije porasla je na 8,7% i 1% na mesečnom nivou, prema zvaničnim podacima objavljenim u sredu.

Analitičari upozoravaju da bi Berlin mogao da se suoči sa daljim skokovima cena u narednim mesecima, kada će morati da dopuni skladišta gasa za sledeću zimu, uglavnom bez ruskih zaliha.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …