Zvaničnik američke odbrane: Isporuka tenkova “Abrams” Ukrajini, tek za godinu ipo dana!

Sekretar vojske Kristin Vormut rekla je novinarima da M1 Abrams možda neće stići do kraja ove godine.

Postoje sumnje da li će Ukrajina dobiti tenkove M1 Abrams američke proizvodnje 2023. godine, izjavila je medijima sekretar američke vojske Kristin Vormut.

Ona je napomenula da Pentagon trenutno razmatra nekoliko scenarija, uključujući izgradnju potrebnog hardvera od nule ili nabavku od nekih, od trenutnih operatera.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći tokom skupa Defense Vriters Group u četvrtak, Vormut je uverio novinare da Vašington razmatra, „koji je najbrži način, na koji možemo da dopremimo tenkove do Ukrajinca“.

Vojni sekretar je priznao da primopredaja neće biti završena za nekoliko nedelja ili meseci, već sa „dužim rokovima“.

„Mislim da postoje opcije, koje su manje od dve godine, manje od godinu i po.

Ali opet moramo da sagledamo prednosti i nedostatke svakog od njih“, rekla je ona i dodala: „Još uvek treba da se utvrdi da li bi tenkovi tamo mogli da stignu, do kraja godine“.

Ona je objasnila da je dugo čekanje posledica činjenice da SAD ne samo da će morati same da snabdevaju tenkove, već i da obezbede neophodna vozila za spasavanje, municiju i obuku za ukrajinske trupe.

Iako izgradnja hardvera „od nule“ nije isključena, Pentagon bi takođe mogao da se odluči za modernizaciju postojećih tenkova iz sopstvenog inventara, rekao je Vormut.

Ona je dodala da Vašington razmatra druge opcije, koje bi uključivale „zemlje, kojima smo ranije prodavali tenkove“.

Ove nacije su možda u boljoj poziciji da „brže nabave tenkove Ukrajincima“, objasnila je ona, napominjući, međutim, da bi to „moglo poremetiti odnose sa važnim saveznicima“.

Govoreći za Skaj njuz krajem januara, nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden obećao da će Ukrajini dostaviti 31 tenk Abrams, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je naglasio da će, ako stignu do avgusta, biti „prekasno“.

Takođe je jasno stavio do znanja da šačica tenkova „neće napraviti razliku na bojnom polju“.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su planirane isporuke tenkova u Moskvi viđene, kao „direktno učešće“ NATO-a u sukobu.

On je dodao da zapadni oklopnjaci neće promeniti ishod borbi i da će tenkovi „goreti”, ako stignu na ratište.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …