Severna Koreja traži od UN da obuzdaju akcije SAD!

Pjongjang želi da globalno telo zaustavi zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje, koje su se odvijale uprkos upozorenjima DNRK.

Severna Koreja je apelovala na Ujedinjene nacije da izvrše svoj uticaj na SAD i Južnu Koreju, kako bi ih sprečile da održe zajedničke vojne vežbe na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je upozorio da su akcije dve zemlje učinile situaciju u regionu „izuzetno opasnom“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kim Son Giong, visoki zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova DNRK, pozvao je UN i međunarodnu zajednicu da „snažno apeluju na SAD i Južnu Koreju da odmah obustave svoje provokativne primedbe i zajedničke vojne vežbe“ u saopštenju, koje je u nedelju objavila korejska Centralna novinska agencija (KCNA).

Seul i Vašington su u petak objavili planove za više od 10 dana velikih vojnih vežbi, uključujući desantne amfibije, kao i američke strateške bombardere B-1B.

Vežbe će trajati od 13. do 23. marta i biće najveće zajedničke vežbe u najmanje pet godina i najduže do sada.

Zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje ih je okarakterisao, kao „vojne demonstracije protiv DNRK“.

Kim je osudio, ono što je opisao kao ćutanje UN-a u pogledu „neodgovornog“ ponašanja Vašingtona i Seula u regionu.

Severnokorejski zvaničnik je takođe sugerisao da generalni sekretar UN Antonio Gutereš možda ima dvostruke standarde, kada je reč o vojnim akcijama u regionu.

Prema rečima diplomate, iako je Gutereš „čuvao mamu” suočen sa „užasnom vojnom provokacijom SAD i Južne Koreje”, on je brzo osudio Pjongjang.

On je tvrdio da bi UN morale da promene kurs ako su zainteresovane za „promovisanje održivog detanta na Korejskom poluostrvu i u regionu“.

Dalje je upozorio da će američko-južnokorejske ratne igre, ako se nastave bez kontrole, verovatno dovesti do „veoma kritične i nekontrolisane faze“.

Obraćajući se novinarima u Seulu u petak, portparol američkih snaga u Koreji pukovnik Isak Tejlor najavio je planove za održavanje dve istovremene zajedničke vežbe, pod nazivom Štit slobode i Štit ratnika.

Vojni zvaničnik je rekao da su ratne igre namenjene poboljšanju sposobnosti odgovora SAD i Južne Koreje na severnokorejsku „agresiju“ i da će uključiti „lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba“.

Vašington i Seul su nastavili sa planovima uprkos tome što je Severna Koreja prethodno upozorila da bi se takvi manevri mogli protumačiti, kao „objava rata“ i dovesti do „neviđeno upornih i snažnih kontraakcija“.

Dve Koreje su tehnički bile u ratu više od sedam decenija, pri čemu je sukob 1950-1953 završio primirjem.

Posle nekoliko godina relativnog mirovanja, Severna Koreja je izvela rekordan broj lansiranja raketa 2022. godine, nastavljajući testove oružja nakon samonametnutog moratorijuma dogovorenog tokom pregovora sa tadašnjim predsednikom SAD, Donaldom Trampom 2018.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …