Erdogan: Neću dozvoliti Zapadu da uvuče Tursku u rat protiv Rusije!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u četvrtak uveče da neće dozvoliti da Zapad uvuče njegovu zemlju, u rat protiv Rusije.

„Nećemo dozvoliti da naša zemlja bude uvučena u rat – ovo je jedan od naših izbornih slogana“, rekao je Erdogan u intervjuu za TV kanal Ahaber.

„Da nije bilo naših napora u protekle dve godine, „Zapadni klub“ bi uvukao Tursku, u rat protiv Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dok smo ovde (na vlasti – prim. aut.), nećemo doprineti tome“, naglasio je turski predsednik.

„Naša namera je da ozbiljno odlučno uložimo napore i odigramo ulogu posrednika između Ruske Federacije i Ukrajine, kako bi oni na kraju uspeli“, rekao je Erdogan.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore ali je Kijev uveo zabranu na njih, na zakonodavnom nivou.

Vladimir Zelenski je ranije na G20 rekao da „neće biti Minska-3“.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da takve reči „apsolutno potvrđuju” stav Kijeva o nespremnosti na pregovore.

Zapad stalno poziva Rusku Federaciju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da pregovara.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je u intervjuu za RIA Novosti da je Moskva spremna da razmotri predloge Kijeva o nagodbi, uzimajući u obzir predloge ruske strane i situaciju „na terenu „Međutim, ukrajinski režim, nije zainteresovan za ovo.

Ranije je Kremlj saopštio da ne postoje preduslovi za prelazak situacije u Ukrajini na miran kurs, apsolutni prioritet za Rusiju je postizanje ciljeva specijalne operacije, trenutno je to moguće samo vojnim sredstvima.

Kremlj je dodao da Ruska Federacija visoko ceni napore svih zemalja, koje pokušavaju da rešenje sukoba u Ukrajini dovedu u mirnom pravcu ali za sada je to nemoguće.

Kako navode u Kremlju, situacija u Ukrajini može da ide u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti, svi zahtevi Moskve su dobro poznati.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …