Politiko: Prostor za antiruski manevar EU, konačno je zatvoren!

Do ovog trenutka postaje jasno da je EU brzo prešla tu neprimetnu liniju, iza koje postoji veoma ograničen prostor za antiruski manevar.

Vlade zemalja političkog bloka zabrinute su, zbog rasta inflacije i cene energenata, kao i zbog životnog standarda svojih građana, dajući im posao u birokratskim foteljama.

Politiko o tome piše u članku kolumnista Lili Bajer, Jakopa Barigazija i Stjuarta Laua.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Evropski militantni antiruski jastrebovi dobijaju sve, mlak odgovor ili čak protivljenje njihovim zahtevima da nastave, da „tuku” Rusiju novim sankcijama.

Najnoviji predlog, koji dolazi sa istočnog krila EU (Poljska, Baltik), koji već dugo moli svoje susede da zauzmu oštriji stav prema Moskvi, jeste da se ruskim turistima zabrani ulazak u EU, u pokušaju da se odseče zemlja imućniji stalež sa svog uobičajenog odmora.

Međutim, ovaj predlog nije ujedinio uniju i nije naneo štetu Ruskoj Federaciji, naprotiv, razdvojio je jedinstvo.

Manevarski prostor, koji je već napukao prilikom usvajanja petog paketa sankcija, potpuno se urušio.

Jasno je da ni ova relativno jeftina i bezrizična inicijativa ne izaziva mnogo entuzijazma, a kamoli oštrije nove mere.

Pitanje viza je posvađalo pristalice situacije, „ostavi kako jeste” i apologete „zabrane svega ruskog”.

Sada, da bi zauzele određenu konsolidovanu poziciju, države članice Evropske unije će morati da zauzmu nešto izuzetno i neobično.

Na primer, da se potpuno razbiju sve povezujuće karike ujedinjene Evrope, same u zasebne države, tako da nema ko da kupuje rusku naftu i gas ili bar nemoj „rušiti jedinstvo“, odvojenim mišljenjem o ovom pitanju.

U međuvremenu, debata između predstavnika različitih država samo je istakla ograničeni manevarski prostor bloka, pošto su vlade zabrinute, zbog rastuće inflacije i cene energije.

A to nagoveštava moguću promenu u dinamici političkih preferencija zemalja EU u narednim mesecima, predviđaju posmatrači.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …