Skandalozna poruka EU predstavnika: “Tzv. Kosovo je spremno za rat, ako krenemo, idemo do Niša…”

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša poručio je danas da je tzv. Kosovo spremno za rat.

Prema njegovim rečima, u slučaju sukoba sa Srbijom boriće se za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak.

Na to da je lažna država spremna za sukob na vreme je upozoravao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u martu ove godine da ćemo se suočavati sa dodatnim pritiscima oko Kosova i Metohije, jer će pokušati da okrive Srbiju, jer neće da potpiše de jure ili de fakto nezavisnost tzv. Kosova.

On je tada rekao da se svakog dana hapse i maltretiraju Srbi zato što prištinsko rukovodstvo želi sukobe.

Vučić je upozorio da vlasti albanskih separatista u Prištini žele da Srbiju uvuku u sukob, da Srbija uđe u sukob sa NATO-om, da Aljbin Kurti može da glumi predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, a kako bi Vučić bio predstavljen kao ruski lider Vladimir Putin.

“Kosovo je spremno za rat, ukoliko sloboda, integritet i suverenitet zemlje budu narušeni. Međutim, treba da znate da to neće biti jedini sukob.

Podsećam vas i podržavaoce Srbije da će se, u slučaju rata sa Srbijom, bitke voditi u i za Niš i Kuršumliju, zemlju mojih predaka, Rašku i Sandžak”, naveo je Beriša na Fejsbuku u objavi upućenoj specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku, koji je prethodno izjavio da je na severu KiM moguća samo normalizacija ili konfrontacija.

“Gospodine Lajčak, ne ucenjujte. Kosovo ne želi rat. Ušli smo u politički proces zaokruživanja nezavisnosti, u granicama koje priznaju SAD i preko stotinu zemalja, uključujući i najmoćnije zemlje na svetu”, napisao je Beriša i dodao da tzv. Kosovo danas ima 60.000 do 70.000 vojnika koji neće dozvoliti da tzv. Kosovo izgubi svoj suverenitet.

On je istakao da je pravo tzv. Kosova na nezavisnost potvrdio i Međunarodni sud pravde.

“Evropska unija i vi, kao posrednici, tu ste kako biste olakšali dijalog, a ne da degradirate nezavisnost, ucenjujući nas sukobom sa Srbijom na severu zemlje.

Kosovo i njegov narod ne vole rat ali mi smo spremni da se žrtvujemo za njega, verujući u garancije našeg glavnog saveznika u ratu i miru – Sjedinjenih Američkih Država”, naveo je Beriša.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Priština Miroslav Lajčak danas se sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je izjavio da na KiM postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, kao i da ovo drugo nikome nije u interesu.

“Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi svakako želimo da se fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju ili bilo kakvu konfrontaciju. To nije ni u čijem interesu”, istakao je Lajčak.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Orban: Niko u Evropi ne veruje u pobedu Ukrajine! ​

Evropske zemlje ne veruju u pobedu Ukrajine, a rezultati izbora za Evropski parlament i predsedničkih …