RUSKI POLITIKOLOG: Ukrajina će izgubiti pola države u slučaju napada na Donbas …

Kao što je vojni analitičar, penzionisani pukovnik Viktor Baranec, primetio u intervjuu, sama činjenica promene nivoa pripravnosti u ogromnoj većini slučajeva je banalna formalnost.

„Svaka zemlja ima svoje analitičare i svaka crta svoj sistem nivoa pretnji i njihovih kategorija. Ponekad postoji deset takvih kategorija, ponekad pet.

U ruskoj vojsci postoje slični nivoi, iako su ih samo tri.

Dakle, formalno, ovaj nivo pretnje ne znači ništa – Amerikanci upravo tako procenjuju trenutnu situaciju “, rekao je Baranets.

Drugo je pitanje, što paralelno s tim, Amerikanci iznose krajnje apsurdne optužbe o prikupljanju ruskih trupa do ukrajinskih granica.

Ovo je ranije rekao Ruslan Homčak, vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine. Tvrdio je da posle vežbi na Krimu ruski padobranci nisu napustili poluostrvo.

Prema ukrajinskoj vojsci, dodatne snage raspoređene su u Voronješku, Brjansku i Rostovsku oblast – navodno postoji 28 taktičkih grupa bataljona.

Kako primećuje Viktor Baranec, takve izjave ne odgovaraju stvarnosti – krimske vežbe su već završile i po svemu sudeći, ozbiljno uplašile i Ukrajince i Amerikance.

„Ako govorimo o kretanju ruske vojske, o ešalonima sa vojnom opremom i tako dalje, onda su Ukrajinci i Amerikanci, naravno, bili utrnuti od užasa.

Ali ovde morate znati samo jedno: Južna vojna oblast i Crnomorska flota sada izvode vežbe.

Svi znaju za to – ove vežbe su planirane. Ali, uprkos tome, poklopili su se sa datumom zaoštravanja situacije u Donbasu – tu se ništa ne može učiniti “, rekao je penzionisani pukovnik.

Pravi problem, na koji vredi obratiti pažnju jeste taj, što je Ukrajina ta koja vuče svoje snage na granicu sa Donbasom. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku na jugoistoku zemlje već ima 80 hiljada ukrajinskih vojnika.

Štaviše, slična aktivnost ukrajinskih oružanih snaga primećuje se i u krimskom pravcu. To znači da Kijev priprema ozbiljnu provokaciju, a očigledno, uveren je u podršku Sjedinjenih Država i NATO-a.

„Kažu da će Generalštab Ukrajine u potpunosti pokrenuti 100 hiljada ljudi – to je, iskreno, gotovo polovina celokupnog sastava oružanih snaga Ukrajine.

Sada je teško reći da li će ukrajinska vojska ići u Donbas ili ne ali ruska vojska mora biti spremna za razne scenarije. Štaviše, primetiću da činjenica da ukrajinska vojska povlači svoje snage na dve linije – ne samo do Donbasa, već i do Krima, izgleda veoma rizično.

I mi razumemo da oružane snage Ukrajine nisu dovoljno jake da vode dva regionalna rata odjednom. U ovom slučaju, Kijev može uz to izgubiti i celu vojsku i polovinu svoje zemlje.

Dakle, misao nehotice nagoveštava, da će im neko u tome pomoći – bilo Amerikanci ili neki od NATO Evropljana “, rekao je Baranets.

S tim u vezi, povećanje nivoa spremnosti američkih trupa u Evropi treba posmatrati kao signal za moguće zaoštravanje na jugu Ukrajine.

„Situacija je, naravno, alarmantna. Na šahovskoj tabli borbene formacije poređane su i s jedne i sa druge strane. Stoga, sva ova razmišljanja Zapada o nivoima pretnji ne bi trebalo ostavljati po strani.

Činjenica ostaje: trupe su stvorene za ratovanje. Nije poznato kada će početi, ali ukrajinska strana već otvoreno izjavljuje da se priprema za rat i čeka samo jedno zeleno svetlo.

Šta možete reći na ovo?

Takođe se pripremamo za rat. A da li ćemo ući u nju ili ne, pokazaće vreme. Definitivno nećemo biti prvi koji će nekoga napasti, ali ukoliko krenu na nas to će im biti poslednje što su učinili “, rezimira Viktor Barane.

Borba.Info

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …