Zapadno oružje ne pomaže, ofanziva napreduje u rikverc, a samit NATO-a neće ništa promeniti – Tišina iz kancelarije ukrajinskog predsednika…

Portparol Vladimira Zelenskog Sergej Nikiforov rekao je da odluka o poseti Zelenskog samitu NATO-a u Viljnusu još nije doneta, već će zavisiti od situacije na liniji fronta.

– Mi obično ne komentarišemo unapred, ne oglašavamo se iz bezbednosnih razloga.

Generalno, sve će zavisiti od situacije na ratištu – rekao je Nikiforov na sajtu ukrajinske javne televizije “Suspilne”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako prenose “RIA novosti”, on je napomenuo da „odluka još nije doneta”.

Samit NATO-a biće održan u Viljnusu od 11. do 12. jula.

Zelenski je ranije rekao da će demotivisati ukrajinske trupe ako Ukrajina ne dobije pozivnicu za NATO na samitu u Vilnjusu.

Prema njegovim rečima, on je u više navrata razgovarao sa liderima evropskih zemalja, predsednikom SAD Džoom Bajdenom, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zamolio da „ne seče tlo ispod nogu” Ukrajine.

Stoltenberg je 19. juna rekao da na samitu u Viljnusu i pripremajući se za njega, saveznici ne razgovaraju o zvaničnom pozivu Ukrajini, već se konsultuju o tome koje odluke će Kijev učiniti bližim pridruživanju alijansi.

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega.

Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i seća se da je upravo orijentacija Kijeva, ka alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja… u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama”.

Nemački diplomata predlaže tri opcije za Kijev

Bivši šef Minhenske konferencije za bezbednost, nemački diplomata Volfgang Išinger, u članku za “Politiko”, nagovestio je da bi NATO na samitu u Vilnjusu, umesto obećanja Ukrajini da će ući u alijansu, mogao da ponudi Kijevu jednu od tri opcije, između ostalog i da Ukrajina može da koristi prednosti Alijanse bez zvaničnog ulaska.

– Alijansa može ponuditi Ukrajini sve praktične i konkretne opcije i mogućnosti koje članstvo u NATO uključuje – od snabdevanja i punog učešća u programima naoružanja i opreme do obuke i učešća u vežbama, razmeni podataka obaveštajnih službi, komunikacijama i praćenju ali bez formalnog članstva u NATO-u – napisao je Išinger u članku za “Politiko”.

Druge dve opcije koje je predložio bivši šef Minhenske konferencije uključuju mogućnost da Ukrajina gradi dugoročnu bilateralnu saradnju sa državama članicama NATO-a i opciju koju on naziva „odbrambenom eskalacijom“.

Novosti online

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …