MMF naređuje: Još dva velika poskupljenja struje i gasa!

Od 1. novembra očekuje nas novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 procenata, da bi potom u maju 2024. usledilo novo poskupljenje u istim procentima, proizilazi iz upravo objavljenog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju.

Od 1. maja ove godine električna energija u Srbiji skuplja je za osam odsto, a gas za 10 procenata.

Uprkos najavama da „ako situacija sa energentima ostane ovakva neće biti poskupljenja struje“ (Vučić, 1. juna 2023), prema izveštaju MMF ovog uvećanja će i te kako biti i to u novembru ove i maju iduće godine – kao što je prvobitno i planirano.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Potrebno je dalje povećanje cena struje i gasa – od novembra 2023. i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“, ističe MMF u izveštaju.

Kako se navodi, cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima“.

„Tako da dalja povećanja cena ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“, ocenio je MMF.

Vlada Srbije se, stoji u izveštaju – saglasila da je potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.

„Vlasti su veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika.

Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.

Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije, kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije.

Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora“, stoji u izveštaju MMF.

Dobri rezultati uprkos šokovima

U izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda, objavljenom po završetku prve revizije stend-baj aranžmana, navodi se da je Srbija „uprkos spoljnim šokovima ostvarila impresivne ekonomske rezultate tokom poslednje decenije, koji odražavaju snažu ekonomsku politiku“.

Ocenjuje se da su posledice rata u Ukrajini i domaći problemi prvenstveno u energetskom sektoru – teško pogodili ekonomiju.

MMF ukazuje da je međugodišnja inflacija u maju od 15 odsto i dalje znatno iznad cilja.

„Uz stožu monetarnu politiku koja će najverovatnije zahtevati dalje povećanje referentne kamatne stope NBS, inflacija bi do kraja godine trebalo da se smanji na osam odsto i predviđa se da će se 2024. vratiti u okvire cilja“, navodi MMF.

Očekuje se da će privredni rast Srbije u 2023. godini pasti na dva odsto, „pošto stroža monetarna i fiskalna politika, još uvek visoka inflacija, slaba spoljna tražnja i pooštravanje globalnih finansijskih uslova utiču na privrednu aktivnost“, ocenjuje MMF.

Stend-baj aranžman Srbije i MMF vredan je 2,4 milijarde evra i sprovodi se od decembra 2022. do kraja 2024. godine.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …