Položaj srpskog stanovništva težak, čak tragičan, jer nastavlja da se pogoršava!

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je položaj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohoji težak, čak tragičan, jer nastavlja da se pogoršava.

Zaharova je ukazala da vlasti u Prištini “fanatično nastoje da taj deo Srbije pretvore u čisto albansku teritoriju”.

– O opstanku Srba, ni ne misle, uprkos sasvim suprotnim izjavama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U cilju ispunjenja svojih ciljeva Priština koristi čitav arsenal represivnih sredstava – od diskriminacionog zakonodavstva do policijskih upada poput nacističkih, čije su žrtve nezaštićeni lokalni stanovnici, uključujući decu.

Tzv. kosovski premijer je bukvalno zgazio Briselski sporazum, diskreditovao dijalog pod okriljem EU, srpske organizacije proglašava terorističkim organizacijama, dok su sever Kosova (i Metohije) okupirali pripadnici (tzv.) kosovske policije.

Sve je to krajnje tragičan razvoj situacije – rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Prema njenim rečima, američki i evropski posrednici nastavljaju da “imitiraju mirovnu aktivnost, bave se traganjem za pravednim rešenjem, pravednim u skladu sa njihovim interesima ali sve što preduzimaju, čak ni ono što je usaglašeno po NATO osi, nije usklađeno sa Prištinom jer ono što Priština radi je čist šovinizam”.

– Jezivi, tragični šovinizam. Sve to vodi ka produbljivanju krize.

Ponekad se čini da je Kurti dosadio Zapadu, povremeno sa Zapada stižu kritike na njegov račun, uvode se neka beznačajna ograničenja ali nema nikakve sumnje da je Zapad uvek bio i dalje je usmeren protiv Srba čiji su interesi za njih sekundarni, a njihovo postojanje za Zapad, uključujući i neke visoke zvaničnike, predstavlja skoro pa grešku – navela je ona.

Prema rečima Zaharove, to je možda i taktika da se, spolja gledano, distanciraju od prištinskog ekstremizma i da se Beogradu pruže lažne nade da SAD i EU žele Srbiji dobro.

– A zapravo ni SAD ni EU ne žele Srbiji nikakvog dobra, jer da je tako ispunili bi bar svoja ekonomska obećanja.

Dali bi kredite Beogradu koje su obećali još pre nekoliko godina, pružili bi mogućnost za integraciju u evropski prostor na ekonomskom planu.

Ništa od obećanog nije urađeno i neće biti. Taj scenario Zapad ponavlja sa svima – istakla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

SAD i EU, kako je rekla, realizuju svoje interese u regionu na račun Srba što se vidi kroz pritisak da se prizna tzv. nezavisnost i kroz podršku Prištini u odbijanju da formira ZSO što je trebalo da uradi još 2013. godine.

Zaharova je podsetila da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ključni dokument koji može da osigura da se pronađe trajno i održivo rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Novosti online

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …