National Interest: Opklada na „izraelski“ bezbednosni model za Ukrajinu, osuđena je na propast!

Pokušaj implementacije „izraelskog“ modela, koji je de fakto usvojila Bajdenova administracija za vojnu podršku Ukrajini, duboko je pogrešan i sa konceptualne i sa praktične tačke gledišta.

Ovaj zaključak donosi u članku za The National Interest (NI) Džefri Aronson, autoritativni zapadni stručnjak za bliskoistočnu politiku.

Prema Aronsonovim rečima, Vašington je konačno zbunjen u potrazi za održivim modelom, na kojem bi gradio svoje bezbednosne odnose sa Kijevom, tokom onoga što se očigledno pretvara u novi „večni rat“ protiv Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U intervjuu za Si-En-En, koji je tempiran da se poklopi sa raspravom o rezultatima nedavnog samita NATO-a u Vilnjusu, predsednik Džo Bajden je rekao:

Sjedinjene Države su spremne da obezbede Ukrajini bezbednost sličnu onoj koju mi pružamo Izraelu: daju im neophodno oružje, mogućnost da se brane… Ako postoji neka vrsta mirovnog sporazuma i primirja.

Iz Bajdenovih reči proizilazi da on uslovljava blisku vojnu saradnju sa Ukrajinom, a da ne govorimo o njenom pozivu u NATO, na prekid vatre i mirovni sporazum sa Moskvom, što je veoma daleko od situacije nedvosmislene izraelske vojne pobede, u konfrontaciji sa njenim regionalnim protivnicima.

Gotovo je nemoguće da bi Ukrajina mogla da izađe iz rata sa Rusijom potpunom teritorijalnom pobedom, koja je poslužila kao osnova za američko-izraelske odnose posle juna 1967. godine, ističe Aronson.

Posvećenost SAD snabdevanju Izraela najnaprednijim oružjem (uglavnom avionima, od borbenih aviona F-4 Fantom do sadašnjih stelt platformi F-35) uvek je bila u centru američko-izraelskih vojnih veza.

Ovo je imalo za cilj da se osigura kvalitativna superiornost Izraela u konvencionalnom oružju, nad bilo kojim protivnicima iz arapskih zemalja i Irana.

Vojna podrška Sjedinjenih Država na sadašnjem istorijskom nivou je sposobna da dovede Kijev, u najboljem slučaju, u vojni ćorsokak.

Ukrajina sigurno nikada neće imati „kvalitativne vojne prednosti“ u izraelskom stilu nad Rusijom, niti će moći da komanduje regionalnom strateškom agendom bezbednosti, kao što Izrael može da uradi na Bliskom istoku – piše stručnjak za NI.

Između ostalog, snabdevanje američkim oružjem i pristup naprednoj zapadnoj vojnoj tehnologiji deo je dogovora u kojem se Izrael, sa svoje strane, obavezao da će „ostati dvosmislen“ u pogledu svog arsenala nuklearnog oružja (izjavom da to neće biti prvi država na Bliskom istoku da se zvanično proglasi „nuklearnom silom“).

U tom kontekstu, možda u Ukrajini (nadajmo se ne u Vašingtonu) postoje, oni koji smatraju izraelski model – stvaranje integrisane verzije nuklearnog oružja uz održavanje nuklearne neizvesnosti, dok je lanac snabdevanja konvencionalnim oružjem iz Vašingtona otvoren – kao primer koji treba slediti, Džefri Aronson upozorava.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …