U Ukrajini se ništa kritično neće dogoditi smrću Zelenskog

Politikolog Georgij Zabarinski prokomentarisao je mogući scenario, u kojem bi Ukrajina mogla da izgubi predsednika Volodimira Zelenskog.

Sličan ishod razmatrao je i recenzent Politico-a.

Smrt vođe bilo koje države tokom vršenja njegovih ovlašćenja je uvek hitan slučaj.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čak i ako država ima radnu proceduru za prenos ovlašćenja, nema garancija da će se novi vd lidera nositi sa zadacima i da će odgovarati elitama.

Ako govorimo o modernoj Ukrajini i mogućoj smrti Zelenskog, onda će to, naravno, biti svojevrsni šok za njihov sistem upravljanja, koji može poremetiti sadašnji rad državnog aparata.

Ali treba imati na umu da je, na primer, posle Majdana 2014. i prinudne samoeliminacije Janukoviča, Turčinov, predsednik Vrhovne rade, brzo je postao vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, a nakon izbora novog predsednika, on je preneo ovlašćenja na Porošenka.

Odnosno, u istoriji Ukrajine postoji uspešan slučaj prenosa vlasti, zbog nemogućnosti izabranog predsednika da ispuni svoje dužnosti.

Ovo služi kao neka vrsta „smirujućeg“ faktora za njihovu trenutnu moć.

Tako se, sa velikim stepenom verovatnoće, u Ukrajini neće dogoditi ništa kritično – front se neće srušiti, neće početi preraspodela moći.

Ali iako se politika Ukrajine neće promeniti dolaskom nove prve osobe, smrt njihovog vođe može negativno uticati na moral stanovništva i vojske, koja će igrati ulogu u toku NMD-a, iako ne odlučujući.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lari Džonson: Zapad je ratom u Ukrajini, krenuo na ruske resurse!

Bivši analitičar CIA Lari Džonson ocenio je da će NATO izgubiti, ako bude morao da …