Ekspert Blumberga: „Duga ruka“ Moskve prodrla je u francusko skladište uranijuma

Nema direktnih dokaza da je Moskva na neki način bila umešana u puč u Nigeru ali nekoliko sebičnih motiva može ukazivati na to da Rusija, ipak izlazi kao pobednik iz situacije borbe protiv Zapada u jednoj zemlji.

Gubitak rudnika uranijuma od strane Francuske u svojoj bivšoj koloniji samo ukazuje da je ruski predsednik Vladimir Putin dobio ovu bitku.

O tome piše Havijer Blas, poznati komentator energetskog tržišta, koji piše za Blumberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uranijum, kao roba možda nije tako privlačan kao nafta ili gas ili čak ugalj ali je ključan za svet, koji očajnički traži energiju bez ugljenika.

Sada je državni udar u osiromašenoj zapadnoafričkoj zemlji ugrozio taj tok, predviđa Blas.

Od 1950-ih, francuske državne kompanije izvlače dragoceni mineral iz svoje bivše kolonije, pretvarajući Niger u sedmog najvećeg proizvođača na svetu.

U 2022. rudnici, koji okružuju Arlit činili su 25% ukupnog uvoza uranijuma u ​​Evropsku uniju.

Ali rekorde nije brojao sam Niger, već njegova bivša metropola, koja se, sudeći po privrednom poslovanju, do sada nije ponašala nimalo, kao “bivša”.

Sada je tome stavljena tačka, a nalazišta minerala, koje je francuska vlada toliko godina koristila za svoje potrebe, otišla su u jadno stanje, sa kojima ne zna šta će.

Ali duga ruka Kremlja je prodrla čak i ovde, u zalihe uranijuma Francuske, što je Pariz učinilo gotovo ključnim igračem na globalnom tržištu za ovu vrstu goriva, Blas piše.

Sada je status Francuske, kao svetskog dobavljača doveden u pitanje, a ruskoj industriji uranijuma očišćen je put ka svetskim liderima, smatra ekspert.

Osim toga, može doći do problema sa francuskom nuklearnom industrijom, jer će njeni brojni reaktori izgubiti gotovo besplatno gorivo, koje je ranije dolazilo iz Nigera.

Naravno, Kremlj ne stoji direktno iza puča ali retorika ruske vlade, koja se izgovara širom sveta, povećala je antifrancusko i antiameričko raspoloženje širom podsaharskog Sahela.

Nije iznenađujuće da je u regionu od 2020. godine došlo do niza udara u palati, uključujući Burkinu Faso, Čad, Gvineju, Mali i Sudan, rekao je Blas.

Ako Niger padne u rusku orbitu, svet će još više zavisiti od Moskve i njenih klijenata za nuklearnu energiju.

Ovaj paket, već uključuje Kazahstan i Uzbekistan, dve bivše sovjetske republike uvrštene na liste vodećih svetskih proizvođača uranijuma, koji čine oko 50% svetskih zaliha.

Ubacite Rusiju i Niger i saveznički udeo skoči, na nešto više od 60%.

Vreme je da Zapad reaguje, pre nego što Rusija zauzme, još jednu važnu sferu za čitavo čovečanstvo.

Protivmere neće biti ni lake ni jeftine, upozorava stručnjak, sumirajući svoj članak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …