Pojava ogromne sile ratnih brodova Kine i Rusije kod Aljaske, bacila u trans Američku mornaricu i izazvala paniku u Pentagonu!

Peking i Moskva su ove nedelje izveli zajedničku pomorsku operaciju u blizini teritorije Sjedinjenih Država, ostavljajući ove poslednje prilično nervozne, navodi Fok News Digital.

Rusko-kineska armada se približila obali Aljaske, primoravši američku mornaricu na hitnu mobilizaciju.

Dva glavna američka protivnika izvela su zajedničku operaciju u kojoj je učestvovalo 11 brodova koji su se približili jugozapadnoj obali Aljaske, rekao je Dan Salivan, senator Aljaske koga su zvaničnici američkog Ministarstva odbrane, ranije ove nedelje obavestili o ovom pitanju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Salivan je rekao da je američka mornarica na kraju mobilisala četiri razarača da udalji kineske i ruske brodove iz američkih voda.

„Ovo je razvoj bez presedana s obzirom na veličinu i obim ove zajedničke pomorske operativne grupe, koja blisko sarađuje sa Rusijom i Kinom“, rekao je Salivan za Foks News Digital, u telefonskom intervjuu u subotu.

„Bilo da živite na Aljasci, kao ja ili na istočnoj obali zemlje, tako velika grupa snaga, dva glavna neprijatelja Sjedinjenih Država u blizini naših obala je veoma alarmantna.

„Ovo samo pojačava ideju da smo ušli u novu eru autoritarnih pretnji iz Pekinga i Moskve“, nastavio je on.

Wall Street Journal je prvi izvestio o zajedničkoj rusko-kineskoj operaciji u subotu.

Pored četiri mobilisana razarača, SAD su poslale i avione P-8 Posejdon da pokriju obalu Aljaske sa kineskih i ruskih brodova, prenosi The Wall Street Journal.

Brodovi su se približili Aleutskim ostrvima ali nikada nisu ušli u teritorijalne vode SAD.

Saliven je dodao da je reakcija Amerikanaca ovoga puta bila mnogo jača u odnosu na sličan, doduše manji incident u septembru.

U to vreme, Sjedinjene Države su poslale samo jedan čamac obalske straže nakon što je 19. septembra 2022. primećena kineska krstarica sa vođenim raketama, u pratnji još dva kineska i četiri ruska broda 140 kilometara severno, od Aleutskih ostrva.

„Ovaj put smo poslali mnogo više snaga: četiri američka razarača i borbena sredstva vazduhoplovstva, avione R-8 koji su patrolirali i prilično pažljivo pratili ovu veliku rusko-kinesku operativnu grupu.

„Ovo je daleko više nego prošli put“, rekao je. Sullivan. „Imamo dovoljno pomorske moći da pokažemo američku odlučnost.

„Govorio sam i nastavljam da insistiram – bilo da je u pitanju Obamina administracija, Tramp ili sada Bajden – da povećamo prisustvo mornarice, obalske straže i marinaca u ovom delu Amerike“, dodao je on.

„A, Bajdenova administracija bi trebalo ozbiljno da razmotri izdvajanje velikog budžeta za odbranu, u ove svrhe.

Na zahtev za komentar iz Bele kuće nije odmah odgovoreno.

Pentagon je poslao pitanje Foks News Digital-a američkoj severnoj komandi, koja takođe nije odmah odgovorila na zahtev, za komentar.

„Ovo je prvi put u našoj istoriji da se to dogodilo“, rekao je Brent Sadler, viši saradnik u US Heritage Foundation, za The Wall Street Journal.

„S obzirom na kontekst sukoba u Ukrajini i tenzije oko Tajvana, ovo je veoma provokativan potez.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …