MILORAD DODIK JASAN: Nema šanse da mi živimo i odlučujemo u istoj državi sa muslimanima!

On je dodao da Šmita Republika Srpska ne smatra legitimnim.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio da će Republika Srpske uputiti pismo svim članicama Saveta bezbednosti UN, ali i zemljama EU povodom nelegalnog imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika.

Milorad Dodik (Foto: D. Pozderović) – – Smatramo da, zbog borbe koju vodimo u kontinuitetu, koja je uporna i koja će jednog dana morati rezultirati nekim stvarima, moramo imati složeno da smo jednog dana u ovoj godini pisali Savetu bezbednosti UN, upozorili generalnog sekretara i predsednika Saveta bezbednosti na kršenje međunarodnog prava – rekao je Dodik.

On je dodao da Šmita Republika Srpska ne smatra legitimnim.

– Smatraćemo ga turistom koji je dobro došao da se raspita o nekim stvarima i tako ćemo ga i primati – rekao je Dodik.

Dodik kaže da ne zna šta je moglo motivisati Šmita da prihvati da bude predložen za visokog predstavnika jer nije neinformisan čovek koji ne zna u šta ulazi.

On za Sputnjik podseća da je Šmita upoznao na jednom sastanku, gde je bio “blag”, ali mu je tada to i bila uloga, da smiri situaciju.

– Ako neki Nemac dolazi u bilo kojoj funkciji da radi nešto u BiH u vezi sa Srbima – onda mora da zna da je naše istorijsko pamćenje veoma negativno od Prvog i Drugog svetskog rata i mnogih drugih stvari i biće mu to predočeno – rekao je Dodik.

On je istakao da će biti zanimljivo videti šta će se dešavati u narednom periodu, s obzirom na to da slijede izbori u Nemačkoj u septembru ili oktobru, da odlazi kancelarka Angela Merkel, a samim tim će ova zemlja imati mnogo problema.

– Bez obzira što je on predlog nemačke Vlade, moraće se suočiti sa našim stavovima.

Ako nemačka Vlada ima pravo na nezakonita imenovanja, onda i mi imamo pravo na potpuno zakonito ponašanje – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska osporava Savjet za sprovođenje mira, kojeg nema u Dejtonskom sporazumu, a bavi se dejtonskim odlukama, koji je u stvari ad hok neformalna grupa koja nema pravo da donosi formalne odluke ili predloge, kao što je imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Dodik je ukazao da u ovom telu, koje je zaduženo da nadzire mir, ne postoji konsenzus, kako je predviđeno da se donose odluke, sa kojima se uglavnom ne slaže Ruska Federacija, a ništa se ne pitaju Srbija i Hrvatska, koje su jako zainteresovane za ova pitanja, ali se pita Turska, što je praksa koja je neprihvatljiva.

On je rekao da će Republika Srpska naći načina da tuži svakog bivšeg visokog predstavnika zemlji iz koje dolazi za štetu koju je činio u skladu sa pravnim mogućnostima i od toga neće odustati.

– Ime visokog predstavnika predlažu strane potpisnice Aneksa 10 i to nedvosmisleno piše.

Kada im kažete i predočite tu činjenicu da moraju da predoče strane, a to su Srbija, Republika Srpska, Federacija BiH i Hrvatska, onda oni to samo prećute – rekao je Dodik.

„Zašto Kosovo može da ima nezavisnost,

a Srpska ne može?

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da su svi predlozi oko Republike Srpske, Srbije i samoproglašenog Kosova dodatno poniženje Srba i upitao kako je moguće da južna srpska pokrajina ima pravo na nezavisnost, a Srpska ne.

Dodik je rekao da je priča o međusobnom priznanju Srbije i samoproglašenog Kosova potpuno lažna predstava o tom pitanju.

– Srbija je članica UN, ima svoje mesto u Generalnoj skupštini, aktivna je u međunarodnim odnosima.

Niko je ne spori u okruženju, a Kosovo spore – Srbija, BiH, pet zemalja EU i 50-70 zemalja u svetu – rekao je Dodik za Sputnjik.

On je ukazao da se sada želi prikazati da je isti status Srbije i samoproglašenog Kosova.

– Naravno da nije isti. Više to govori o njihovim nemogućnostima. Oni nemaju ideju.

Da su oni došli i ponudili /predsedniku Srbije Aleksandru/ Vučiću 100 milijardi i četiri opštine srpske i poseban status za Republiku Srpsku, ja bih se onda uključio u razgovore i rekao da vredi razmisliti…

A, oni ništa nisu ponudili i stalno guraju isto – rekao je Dodik.

On je podsetio da zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer sada odlazi i neće biti u Stejt departmentu, te da će umesto njega doći neko koga će SAD edukovati da isto to traži, ali će i on na kraju biti slomljen kad nakon tri-četiri godine vidi da ne može to da dobije.

– Pa, naravno da ne može kad dolazi 25 godina i nudi isto – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da su svi predlozi oko Kosova, Republike Srpske i Srbije dodatno poniženje Srba.

On je pojasnio da građani ne vide te opasnosti, ali vide političari koji vode dve republike.

– Moramo da o tome govorimo.

Dakle, nikakvih suštinskih ponuda nema.

Traži se da Srbija prizna Kosovo, a ona je priznata u UN, a oni /Kosovo/ nisu. To je opet poniženje za Srbiju! – ukazao je Dodik.

Dodik se pita kome je na pamet palo da se tako nešto traži.

– Americi? Izvinjavam se, ali nije vam pamet dobra – poručio je Dodik.

On smatra da je blefiranje to da će dogovor između Beograda i Prištine biti postignut do kraja godine.

– Neće da poštuju ni potpisane sporazume, poput onog o formiranju zajednice srpskih opština.

Je li neko misli da je Vučić glup?

On javnosti šalje umirujuće poruke, Srbija je krenula ekonomski dobro i ne trebaju joj konfrontacije – ukazao je Dodik.

On je naglasio da je ovo veliki trenutak za Srbiju što ima predsednika koji može da izvuče pregovaračke procese i ocenio da Vučiću kao takvom treba dati podršku.

Dodik je istakao da bi budućim generacijama voleo da ostavi nezavisnu Republiku Srpsku, te da pitanje Kosova bude rešeno onako kako vlasti u Srbiji misle da bi trebalo.

– Želeo bih da iza mene ostane generacija posvećenih političara koji će doći da se u ime naroda bore za taj primarni cilj u novim okolnostima.

Političari koji će imati dovoljno patriotizma da izguraju jer naprosto nema šanse da mi živimo i odlučujemo u istoj državi sa muslimanima jer je to nespojivo.

Tu nema nijedne hemijske ni biološke operacije koja bi to mogla da spoji – poručio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

Fakti

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …