London i Moskva održali tajne razgovore!

Pregovori između Velike Britanije i Rusije ne uključuju „sklapanje mirovnih sporazuma u ​​bilo čije ime“, navodno je rekao britanski zvaničnik.

Zvaničnici britanske vlade održali su tajne diplomatske razgovore sa predstavnicima Kremlja, o međunarodnim bezbednosnim merama, tokom sukoba u Ukrajini, navodi se u izveštaju britanske publikacije The i.

Dijalog se vodio u gradovima poput Beča i Njujorka, tokom proteklih 18. meseci i bavio se pitanjima, kao što su nestašica žitarica i nuklearna bezbednost, navodi se u izveštaju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, nije bilo razgovora o pronalaženju diplomatskog rešenja za sukob u Ukrajini, navodi list, pozivajući se na anonimnog britanskog zvaničnika.

„Bili smo u kontaktu i smatramo da je ključno održavati otvoren dijalog tokom rata u Ukrajini“, izvestio je The i, citirajući neimenovanog visokog britanskog diplomatu.

„Ni na koji način, ne delimo delove zemlje, niti sklapamo mirovne sporazume u bilo čije ime ali je od vitalnog značaja da ta linija kontakta ostane otvorena.

Cene žitarica su porasle otkako se Moskva povukla iz Inicijative za žito Crnog mora 2022. u julu; sporazum koji je Ukrajini omogućio da izvozi žito iz svojih luka u zemlje Azije, Bliskog istoka i Afrike u zamenu za ukidanje zapadnih sankcija, koje su sprečavale ruski poljoprivredni izvoz.

Međutim, Moskva insistira da je Zapad nastavio da blokira isporuku hrane i đubriva Rusiji.

Britanski zvaničnici su takođe tražili garancije o nuklearnoj bezbednosti tokom sukoba, navodi se u izveštaju, u vezi sa pitanjima uključujući nuklearnu elektranu Zaporožje, usred straha od potencijalne radijacijske katastrofe.

Britanski diplomata je za novine rekao da Velika Britanija ima “jasan strateški stav” o vojnoj akciji Moskve u Ukrajini i da je to “jedno od retkih pitanja”, gde je Velika Britanija u korak sa NATO i drugim saveznicima.

Stoga bi bilo „veoma čudno“ da su britanske diplomate dobile ovlašćenje da pokušaju da pregovaraju o primirju.

Portparol britanske Kancelarije za spoljne poslove, komonvelt i razvoj (FCDO) potvrdio je za The i, da su razgovori sa ruskim zvaničnicima vođeni samo kada je “apsolutno bilo neophodno” ali je naglasio da nije stav Velike Britanije da donosi bilo kakve odluke u ime Kijeva.

„Na Ukrajini i ukrajinskoj vladi je da odrede poziciju u bilo kakvim pregovorima“, rekao je portparol.

„Kao što je na Ukrajini da odredi pitanja, u vezi sa svojom slobodom i demokratskom budućnošću“.

U julu, NBC News je izvestio da je grupa bivših visokih američkih zvaničnika nacionalne bezbednosti razgovarala sa istaknutim ruskim zvaničnicima, uključujući ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Sastanci su imali za cilj stvaranje osnove za metode za okončanje ukrajinskog sukoba, navodi se u izveštaju.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je u subotu novinarima da je Moskva vodila neformalne razgovore sa nekim od „naših evropskih kolega“ o pitanjima, kao što su „život, razni poslovi i politika“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …