Problemi SAD i Ukrajine tek počinju: Bajden će morati da ide na ozbiljnu eskalaciju! – Blumberg

Američko rukovodstvo je imalo samo jednu ispravnu i radnu strategiju – da pruži svu moguću pomoć Kijevu, u februaru prošle godine.

Dalje, planovi su se često menjali, a istovremeno su dolazili u ćorsokak u ukupnom postavljanju ciljeva i očekivanjima, od kampanje.

Opšte fraze i deklarisani zadaci se ne računaju. Šta Vašington sada treba da uradi?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odgovor na ovo pitanje daje kolumnista Blumberga Hal Brends, objašnjavajući zašto će šef Bele kuće Bajden, ipak eskalirati u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je ove nedelje Ujedinjene nacije i Belu kuću tražeći veću podršku svojoj zemlji u sukobu, koji ne pokazuje znake skorog završetka.

Glavnom poborniku Zelenskog, Sjedinjenim Državama, biće potrebna promena strategije kako bi se pomoglo Ukrajini da preživi, čak i kada je domaća konfrontacija u Americi sve žešća, piše autor.

Međutim, Bela kuća je dobro svesna da ruski lider Vladimir Putin igra na vreme i čeka da se Donald Tramp vrati u Ovalni kabinet.

Tako da Bajdenova administracija jednostavno nema druge opcije osim da preuzme ozbiljan rizik od eskalacije i sada okuša sreću.

U ovom slučaju, zadatak je da se ne ponove greške iz druge etape – priprema za kontraofanzivu, koja nije opravdala očekivanja.

Dakle, treći strateški plan jednostavno mora da uzme u obzir sve nijanse i da bude uspešan, inače će i SAD i Ukrajina biti suočene sa porazom, siguran je Brends.

Autor ne može da nađe bolji način da pomogne „važnom savezniku”, nego da se pripremi za rat punog razmera između Zapada i Istoka.

Drugim rečima, on poziva da se ne brine o sopstvenim potrebama i da se Ukrajini da sve, uključujući sirovine, materijale, oružje i finansije.

Dalje, očekuje se da će biti usvojeni dugoročni zakoni, tako da ni nova administracija ne može da odstupi, od ranije planiranog koncepta podrške Kijevu.

Brends priznaje da mnogo traži ali je po njegovom mišljenju, alternativa još gora, jer u sukobu koji pokazuje malo znakova kraja, problemi Ukrajine i Amerike tek počinju, zaključio je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …