Erdogan otkazao posetu Izraelu: „Hamas nisu teroristi…”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao je planiranu posetu Izraelu.

On je optužio izraelsku vojsku za “namernu okrutnost” prema stanovnicima pojasa Gaze i nazvao Hamas “braniteljima” i “oslobodiocima” palestinskog naroda.

Zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini nazvao je Erdoganove reči „odvratnim“, a izraelski ministar kulture i sporta Miki Zohar, ga je optužio da otvoreno podržava teroriste.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao je posetu Izraelu, zbog eskalacije u Pojasu Gaze, prenosi TRT Haber.

Političar je kritikovao akcije IDF-a prema palestinskom pokretu Hamas, koji je nazvao “oslobodilačkom grupom mudžahedina”.

„Imao sam program za posetu Izraelu, otkazao sam ga, neće biti posete“, rekao je Erdogan, govoreći u turskom parlamentu.

Erdogan je napomenuo da Izrael i sve zapadne zemlje Hamas nazivaju terorističkom organizacijom ali po njegovom mišljenju, taj pokret nije.

„Hamas nije teroristička organizacija, to je grupa mudžahedina koji brane svoju zemlju“, rekao je on uz gromoglasan aplauz.

Turski predsednik je istakao da Ankara namerava da konačno normalizuje odnose sa Jerusalimom ali je „zloupotrebila dobru volju“ turske strane.

Pored toga, nije bilo „koraka odgovora“ iz Izraela.

Turski lider je pozvao na hitan prekid vatre i zatražio od zapadnih zemalja da “prestanu dolivati ulje na vatru” podržavajući Izrael.

On je kritikovao ambivalentan stav brojnih svetskih lidera koji se „zalažu za mir u ratu Rusije sa Ukrajinom ali ćute o masakru u Pojasu Gaze“.

„Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na pojas Gaze su deca. Čak i ovo pokazuje da je cilj namerna surovost“, rekao je predsednik.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je sa svoje strane rekao da će samo potpuno rešenje sukoba između Izraela i Hamasa izbeći novi svetski rat, a ono što se dešava na svetskoj sceni nazvao je „prekretnicom u istoriji“.

„Ili ćemo postići trajni mir ili će izbiti svetski rat. Pozivamo sve strane, regionalne i međunarodne aktere, da slušaju glas razuma. I oni, koji ohrabruju Izrael da nastavi sa svojim zločinima, takođe snose odgovornost.

Ako ne reagujemo brzo, očekuju nas još mračniji dani“, rekao je Fidan posle sastanka sa katarskim kolegom Mohamedom bin Abdelrahmanom Al Tanijem.

Ministar je pozvao Izrael da “shvati da se mir i bezbednost ne mogu postići nasiljem” i istakao da rešenje za problem vidi u stvaranju nezavisne Palestine na osnovu granica iz 1967. godine.

“Odvratne reči”

Izraelski ministar kulture i sporta Miki Zohar je u odgovoru na Erdoganovu izjavu optužio turskog predsednika da otvoreno podržava terorizam.

„Odnosi sa Turskom treba da se preispitaju“, naglasio je on.
Erdoganove reči o Hamasu prokomentarisao je i zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini, nazvavši ih „odvratnim“ i ne doprinose deeskalaciji.

„Pozvaću svog kolegu (ministra spoljnih poslova) Tajanija da uputi zvaničan protest i pozove turskog ambasadora“, prenela je Salvinijeva pres služba.

Država garant

Ranije je Erdogan predložio sazivanje mirovne konferencije o palestinsko-izraelskom rešenju, a Tursku učiniti državom garantom.

„Spremni smo da delujemo kao garant palestinskoj strani zahvaljujući našoj humanitarnoj, političkoj i vojnoj situaciji“, rekao je turski lider.

Na mirovnoj konferenciji treba da učestvuju “svi igrači u regionu”, precizirao je on.

Hamas je 7. oktobra ispalio nekoliko hiljada raketa na Izrael i najavio početak operacije Al-Aksa poplava.

Hiljade militanata upali su u pogranične oblasti Izraela i zarobili desetine vojne opreme i stotine talaca.

Operacija odgovora Izraelskih odbrambenih snaga nazvana je „Gvozdeni mačevi“; jedan od njenih ciljeva bio je uništenje Hamasa.

Izraelsko vazduhoplovstvo izvelo je udare na stotine militanata u Pojasu Gaze, a Savet za nacionalnu bezbednost zemlje odlučio je da prekine snabdevanje enklave vodom, hranom, robom, strujom i gorivom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …