Izrael poziva šefa UN-a da podnese ostavku!

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan zatražio je u utorak od generalnog sekretara Antonija Gutereša da podnese ostavku, optužujući ga da je u govoru u Savetu bezbednosti pokazao “simpatije”, prema teroristima i ubicama.

„Generalni sekretar UN, koji pokazuje razumevanje za kampanju masovnog ubijanja dece, žena i staraca, nije sposoban da vodi UN.

Pozivam ga da odmah podnese ostavku“, rekao je Erdan na X, nekadašnjem Tviteru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Nema opravdanja niti smisla razgovarati, sa onima koji pokazuju saosećanje prema najstrašnijim zločinima počinjenim, nad građanima Izraela i jevrejskim narodom.

“Šokantni” Guterešov govor je dokaz da je generalni sekretar “potpuno odvojen, od realnosti u našem regionu i da na masakr koji su počinili teroristi nacističkog Hamasa gleda, na iskrivljen i nemoralan način”, rekao je Erdan.

„Njegova izjava da se ‘napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu’ izražava razumevanje terorizma i ubistva. Zaista je nedokučivo.

Zaista je tužno da šef organizacije koja je nastala nakon Holokausta ima tako užasne stavove.

Tragedija!” najavio je. Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen reagovao je na Guteresov govor u Savetu bezbednosti upirući prstom i vičući, na generalnog sekretara.

Tada je najavio da će odbiti da se ponovo sretne sa njim. „Posle 7. oktobra nema mesta za uravnotežen pristup.

Hamas mora biti izbrisan iz sveta!“ Koen je govorio na Ks. Gutereš je osudio „užasno“ i neoprostivo nasilje Hamasa ali je istakao da je Gaza bila „podvrgnuta 56 godina zagušljive okupacije“ i da je odgovor Izraela na napade 7. oktobra doveo do kolektivnog kažnjavanja Palestinaca.

„Duboko sam zabrinut zbog jasnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi.

Da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Gutereš Savetu bezbednosti.

On je takođe pozvao na „trenutni humanitarni prekid vatre“ kako bi se olakšalo oslobađanje talaca koje drži Hamas, isporučila pomoć civilima i „ublažila epske patnje“ na palestinskoj teritoriji.

Govoreći na istom sastanku, američki državni sekretar Entoni Blinken insistirao je da UN „moraju da afirmišu pravo svake nacije da se brani i da spreči da se takva šteta ponovi“, ističući da nijedna članica Saveta bezbednosti, „ne može i neće tolerisati klanje sopstvenog naroda.”

Blinken je takođe doveo u pitanje, ono što je opisao kao nedostatak međunarodnog gneva, „odbojnosti“ i eksplicitne osude Hamasovih napada.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …