Dodik: Sazvati svesrpski sabor o formiranju države koju će činiti Srbija, Srpska i Crna Gora!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srbi u ovom veku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Dodik je ocenio da treba napraviti veliki svesrpski sabor na kojem će biti i Vučić i srpski patrijarh i ljudi iz dijaspore koji nešto znače, sa kojeg će se poručiti da je ovo jedinstven srpski narod koji hoće da bude u jedinstvenoj državi.

On je naveo da jedinstvenu državu treba formirati demokratskim putem i političkim merama, a ne ratom i ostaviti budućim generacijama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

– Živimo u doba kad će za nekoliko godina ili decenija morati da se napravi nova konfiguracija sveta, Srbi tu ne smeju da budu zatečeni već sada treba da kažemo da u ovom veku hoćemo jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska, ako bude takva demokratska odluka i Crna Gora – rekao je za “Sputnjik”.

On je dodao da Srbi nemaju nameru da ratuju, ali nemaju nameru ni da dozvole da neko gazi po njima.

Dodik je naveo da zato podržava moć koju je Srbija izgradila u poslednje vreme – vojnu, političku, ekonomsku, finansijsku, navodeći da niko ne može da ospori da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio Srbiju, postavio je na neko drugo mesto nego što je bila prije 10-15 godina.

On je istakao da Srpska braneći svoju imovinu, brani temelje svog postojanja i poručio da se mora poštovati ustavni poredak.

Na pitanje gde je ta linija kad će se reći “dosta, sad idemo na samostalnost Republike Srpske”, Dodik je ocenio da se Srpska približava toj liniji.

Dodik je naveo da zapadnjaci hoće da sve personalizuju i da odvoje njega od Republike Srpske jer im smeta sinergija između toga što on vodi politiku i onoga što jeste Republika Srpska.

Na pitanje da li misli da će Srbija u vremenima koja dolaze uspeti da odbrani Kosovo i Metohiju, Dodik je odgovorio da srpska nacionalna i državna politika moraju ostati posvećeni ovom pitanju.

– Vučić je to pitanje vratio na međunarodnu scenu kroz procese pregovaranja ali i kroz proces povlačenja priznanja Kosova od značajnog broja zemalja – dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, jedino je rešenje Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada.

– To je nešto što mora da bude uvažavano kao snažan srpski nacionalni interes na ovim prostorima, a ne da se ignoriše do mere da se otima i da su Srbi krivi zato što ne prihvataju vlastitu egzekuciju – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je reč o dvostrukim aršinima to kada Zapad gura Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu i urušava teritorijalni integritet Srbije, a ne prihvata da se Republika Srpska stavi u isti status.

– To su njihove arogantne antisrpske nacionalne politike: izbaciti Srbe iz Hrvatske, u Sloveniji ne mogu da budu ni nacionalna manjina, u Federaciji jadno živi još nešto malo starog stanovništva; Republika Srpska je eksces, u Crnoj Gori ne daju ni popis; u Severnoj Makedoniji nam uništavaju crkvu. O Kosovu da ne pričam.

Nemate nijedan primer gde je Zapad bio realan prema srpskom nacionalnom statusu. Nikada, nigde – dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je svet u neredu, a da je Republika Srpska stabilna.

Srna

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …