Makron objavio rat Asadu!

Politikolog objasnio zašto Pariz treba da uhapsi sirijskog predsednika.

Pariški sud izdao je nalog za hapšenje aktuelnog sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Le Figaro je objavio da je istraga počela, nakon što su tužbu pokrenuli Sirijski centar za medije i slobodu izražavanja (SCM) Inicijativa za pravosuđe otvorenog društva (OSJI) i Sirijski arhiv.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ova odluka predstavlja istorijski pravni presedan. Ovo je nova pobeda za žrtve, njihove porodice i preživele i korak, ka pravdi i trajnom miru u Siriji“, rekao je osnivač i izvršni direktor SCM Mazen Darvish.

Prema njegovim rečima, optužbe protiv Asada su navodno potkrepljene svedočenjem iz prve ruke, kao i „stotinama dokumenata koji uključuju fotografije i video zapise“.

U razgovoru za Free Press, Dmitrij Žuravljov, šef Instituta za regionalne probleme, vanredni profesor Finansijskog univerziteta pri Vladi Rusije, izneo je mišljenje da je Pariz preduzeo čisto propagandni korak.

„Ovo je demarš koji pokazuje da, uprkos svemu, uprkos Asadovoj pobedi, uprkos nekim komisijama o privilegijama, Pariz više ne smatra Asada legitimnim predsednikom Sirije.

Po mom mišljenju, Francuska je to uradila u pogrešno vreme, nerazumno, besmisleno.

Ali i Emanuela Makrona se može razumeti – on mora stanovništvu da predstavi, bar nešto kao svoje pobede.

Pošto se malo toga dešava u ekonomiji, onda ćemo se boriti sa Asadom.

„SP“: Zašto Francuska?

— Sirija je bivša mandatna teritorija. Francuzi ga i dalje doživljavaju kao svoje „dvorište“.

U Siriji oni rešavaju svoje probleme. Oduvek se smatralo njihovim uporištem. I iako se Sirija davno, još 1960-ih, preorijentisala na Sovjetski Savez, Francuzi se trude da to ne primete.

„SP”: Da li je bilo sličnih presedana u istoriji?

— Jeste li zaboravili na takozvani Međunarodni krivični sud, koji je izdao neki dokument u vezi, sa hapšenjem našeg predsednika Vladimira Putina?

Da, barem je „međunarodno“, po imenu.

Ali desilo se i ovo – Amerikanci su nekoga osudili, doduše u odsustvu, na svojim lokalnim sudovima.

Neki „sud u toj i takvoj ulici u Njujorku“ doneo je odluku da kazni šefa strane države.

Desilo se ovako nešto. Ali ovo je još zabavnije, jer Amerikanci veruju da imaju pravo da sude bilo kome, bilo kojoj zemlji, kako žele i kako žele. Francuzi su do sada bili civilizovaniji.

Ali kao što vidite, svemu jednom dođe kraj.

„SP“: Šta ova odluka znači i za Bašara el Asada i za Siriju?

— Jasno je da Asad neće doći u Francusku i tamo neće biti uhapšen. Nije činjenica da će moći da bude uhapšen u trećim zemljama.

Međutim, postoji opasnost da se Asad pojavi u neutralnim zemljama, jer je to skandal.

Jasno je da njegovi čuvari neće dozvoliti da ga uhapse ali ipak, ovo je dodatna neprijatnost i samim tim je smanjena Asadova sposobnost kretanja, po svetu.

A, za neutralne zemlje koje nemaju jasan odnos prema Siriji, prijateljski ili neprijateljski, ovo je takođe svojevrsna smernica: ako želite da budete prijatelji sa Francuskom, zaboravite Asada.

I ovo, naravno, malo ograničava sirijskog predsednika. Istina, ne mnogo: jasno je da on neće ići u zemlje koje Asada smatraju neprijateljem, u Rusiji ga niko neće uhapsiti po francuskoj poternici ali u Turskoj – ne znam šta će biti…

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …