NATO se sprema za „sukob sa Rusijom, ​visokog intenziteta“

NATO smatra Rusiju najvećom pretnjom u Evropi i sprema se za veliki sukob, rekao je u sredu češki predsednik Petr Pavel, ponovivši da će centralnoevropske nacije nastaviti da stoje uz Kijev u borbi sa Moskvom.

Govoreći na samitu Višegradske grupe, neformalnog političkog kluba koji uključuje Češku, Poljsku, Mađarsku i Slovačku, Pavel je rekao da nema utisak da njegove kolege imaju dijametralno suprotne stavove o ukrajinskom sukobu.

„Svi smo se složili da je u našem neposrednom interesu da Ukrajina uspe“, rekao je on, opisujući pomoć Kijevu kao „prirodno ljudski korak“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Upitan o potencijalnoj pretnji od Rusije vojnom bloku predvođenom SAD, Pavel je rekao da će Moskvi trebati godine da obnovi svoje borbene sposobnosti ali je pozvao na oprez.

„S druge strane, u proračunu ima mnogo varijabli koje bi mogle da promene situaciju. To će zaista zavisiti od ishoda sukoba u Ukrajini“, rekao je Pavel.

„Sve vojske se pripremaju za mogućnost sukoba visokog intenziteta“, dodao je on.

Dok su Češka i Poljska čvrsto podržavale Ukrajinu, Mađarska je dosledno odbijala da pošalje oružje Kijevu, kritikujući politiku EU, tvrdeći da samo šteti bloku.

Mađarska predsednica Katalin Novakova rekla je da je Budimpešta, iako je spremna da pruži Kijevu „maksimalnu pomoć“ da zaštiti svoj narod, insistirala da pitanje ulaska Ukrajine u EU bude direktno povezano sa njenom sposobnošću da garantuje prava manjinskih Mađara u zemlji.

U međuvremenu, slovačka vlada je takođe odbila da isporuči vojnu pomoć Ukrajini nakon što je njen novoizabrani premijer Robert Fico ispunio svoje predizborno obećanje o “nijednoj vojnoj isporuci” Ukrajini.

Međutim, Slovačka nije smanjila humanitarnu pomoć.

Rusija je u više navrata rekla da ne planira napad na NATO. Moskva, međutim, tradicionalno posmatra puzeću ekspanziju bloka ka svojim granicama kao kritičnu geopolitičku pretnju.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov opisao je alijansu kao „sredstvo za konfrontaciju“ stvoreno da obuzda prvo Sovjetski Savez, a zatim i Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin alarmirao je potencijalni ulazak Ukrajine u NATO, navodeći to kao jedan od ključnih razloga za početak sukoba već u februaru 2022. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …