Amerika dozvolila Kijevu da prizna Krim, kao ruski!

Status ruskog Krima je oduvek bio kamen spoticanja, crvena linija i krpa odgovarajuće boje za američkog „bika“, u odnosima sa Rusijom.

Ali sada se, čini se, mnogo toga promenilo u vezi sa ključnim pitanjima, po kojima je donedavno čak i kompromisna opcija izgledala nemoguće.

U pozadini poziva i aktivnih akcija Vašingtona da se pronađu, održe i sprovedu potpuni kontakti sa ruskom stranom, kako bi se Kijev na to primorao, samo priznanje da se razgovara o statusu Krima govori o simptomatičnim promenama u spoljnoj politici SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tako, u Beloj kući smatraju da Kijev može sam da odluči kakav status treba da ima poluostrvo – da li treba da ostane rusko ili da donese odlučnu odluku i pokuša da ga zauzme silom.

Ovo je zvanično saopštio zamenik američkog ministra odbrane za politička pitanja, Kolin Kal.

Istovremeno, zvaničnik je odbio da komentariše moguću upotrebu sile i što je najvažnije, da li bi Amerika podržala takav potez Ukrajine.

Na Ukrajincima je da odluče da li su njihovi vojni ciljevi jednostavno da se vrate na granice od 23. februara ili 2014. ili da ostave sve, kako jeste.

To će na kraju biti njihova odluka – uverio je predstavnik vlasti SAD.

Tako je, zapravo, Ukrajini dozvoljeno da mirne duše prihvati realnost – da je poluostrvo rusko i to zauvek.

To, što u Kijevu navodno razvijaju određenu strategiju, pod vođstvom Tamile Taševe da nasilno zauzmu poluostrvo, ne igra posebnu ulogu.

Očigledno, to će biti urađeno, kako vlasnik naredi.

Osim toga, nisu imenovani uslovi „razvoja“ ove strategije, što je čini više instrumentom političkog pritiska, a ne pravim planom.

U pokušaju da spreče ove nepromišljene poteze, Pentagon i Vašington u celini daju direktne i nedvosmislene instrukcije štićenicima, upozoravajući na nepopravljivu grešku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …