Dodik: Žalim što nezavisnost Srpske nisam proglasio, dok je Tramp bio na vlasti, ako se vrati – mislim da neću oklevati!

Pedsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da sutra putuje u Brisel, a nakon toga ide na suđenje u neustavni Sud BiH.

– Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo.

Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca – naglasio je Dodik za TV Prva komentarišući odlazak na nastavak suđenja 6. decembra.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Naša politika je, smatra Dodik, očuvati status Republike Srpske, volju naroda za Republikom Srpskom i u nekom trenutku reći šta mi mislimo – a naš izbor nije BiH.

Činjenica da privatnio lice menja zakon nigdje ne postoji u svetu, kaže Dodik, niti postoji mogućnost da se to spozna u dalekoj političkoj istoriji, osim, kada su to bile neke okupacije.

– Inkriminiše me Tužilaštvo u kojem sede musimani, kao i Sud u kome je i u prethodnom sudio musliman, a koji sudi i u redovnom prostupku. Još je upečatljivije i što su svi službenici oko sudija i tužioca takođe muslimani – istakao je Dodik.

Ponovio je da je BiH apsurdna zemlja.

– Neimenovani stranac ne može da nameće zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Jedino legigitimno tamo sam ja – poručio je Dodik i dodao je da brani interese Srba i Republike Srpske.

Dodik je naveo i da se povratkom demokrata u Americi vratila stara struktura, navodeći da ih sve zna iz ranijeg perioda kada je bio funkcioner, te da su oni uveli Kristijana Šmita koji nije imenovan u Savetu bezbednosti UN.

Predsednik Srpske je podsetio da je nelegalni Šmit donio odluku da bude kažnjen onaj koji njega ne poštuje, te da ga sada zbog toga inkriminišu i Sud i Tužilaštvo BiH.

Naglasio je da je kao predsednik Republike obavezan prema Ustavu da potpiše ukaz koji je donela Narodna skupština.

– Cilj je da se oslabi Srpska i ojača unitarna BiH – istakao je Dodik, te dodao da je njegova politika da očuva status Srpske u teritorijalnom i političkom smislu.

Rekao je da nema pravo da razmišlja o tome da bi ga NATO trupe mogle oteti, već ističe da radi svoje poslove bez oklijevanja.

– Čini mi se da ne činim štetu drugome, štitim interes Srpske i Srba – rekao je Dodik i podsetio da je ranije sa četiri relevantne adresa dobio informacije o tome da bi ga NATO mogao kidnapovati.

Za ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza je rekao da ne govori istinu kada priča o nekim vojnim kampovima u Srpskoj jer je drugoj strani samo važno da drži stereotip o Srbima kao “lošim momcima”.

Izjavio je i da veruje u nezavisnost Srpske i da smatra da će se to morati desiti jednog dana.

Dodik je rekao da bi on mogao da bude zaslužan za to u nekoj perspektivi.

– Kada je u Americi pobijedio Donald Tram, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali, ako bi Tramp ponovo pobedio, mislim da ne bih oklevao – rekao je Dodik za TV Prva.

Kada je reč o američkim sankcijama njemu i njegovoj porodici, Dodik je rekao da je to više nemoć, te da nema pravo da zbog svog komoditeta žrtvuje nacionanlne interese Republike Srpske.

On je istakao da je ponosan na svoju porodicu, dodajući da su oni veoma svesni i odgovorni ljudi i da se bore u životu, a da to smeta Amerikancima.

Predsednik Srpske je dodao da je on birani funkcioner i da ima pravo da bira na koji način vodi politiku.

– Ključno pitanje oko mene nije više kriminal, sada se sve svelo na retoriku, to im smeta i to im je pogubno – dodao je Dodik.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH, Dodik je rekao da je za Srbiju relevantno Predsedništvo BiH, a ne jedna trećina tog predsjedništva koju čini Denis Bećirović, koji je, kako je naveo, kvaziistoričar i mrzi sve srpsko, iznosi laži, ali nema potencijal da nešto učini.

Dodik je izjavio da je samo snažna i moćna Srbija garant Srbima koji žive van nje.

– Izbori u Srbiji su bitni za našu stabilnost. Jaka Srbija je nama važna – rekao je Dodik za Televiziju Prva.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sačuvao stabilnost zemlje, a da je snaga u ekonomiji, politčkoj moći, vojsci, infrastrukturi.

Dodik je rekao rekao da će glasati na izborima u Srbiji i pozvao građane da daju glas za SNS i patriote okupljene oko te stranke.

On smatra da će većinski Srpska glasati za Vučića, te je apelovao na vlast Srbije da se građanima Republike Srpske dozvoli automatsko državljanstvo.

Prema njegovim rečima, najveći obim poslova Srpska je imala od Vučića i njegovog tima, u odnosu na sve dosadašnje vlasti u Srbiji, navodeći da ostali nemaju dovoljno političke snage i organizacije da upravljaju zemljom.

– Srbiji potreban snažan SNS i većina koja će se okupiti oko predsednika Vučića i ta snažna Srbija je nama važna – rekao je Dodik.

Fakti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …