Ceo svet zaprepašćen spektakularanim dočekom Putina, na Bliskom istoku! – VIDEO

Lider Rusije i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Bliskom istoku i u Ukrajini, nafti i saradnji u okviru OPEK+.

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhameda bin Zajeda el Nahjana u palati Kasr al Vatan u Abu Dabiju je završen.

Time je završena i zvanična poseta ruskog lidera UAE, koji se sada uputio u Rijad u zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski lider je, tokom razgovora, podsetio da su proteklih dana UAE proslavili 52 godine od formiranja države. Tim povodom, Putin je čestitao godišnjicu i istakao da je Rusija bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost UAE.

Odnosi UAE i Rusije su dostigli izuzetno visok nivo koji je bez presedana. Mi smo u neprestanom kontaktu, dodao je ruski lider.

UAE su danas glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svetu, a prošle godine trgovinski promet porastao je za više od 67 odsto, naglasio je on.

U budućnosti, očekuje se da će trgovinska saradnja biti još veća, dodao je.

Danas zajedno realizujemo niz krupnih projekata u energetskom sektoru, sarađujemo u okviru OPEK+ i naravno, pažnju posvećujemo i saradnji u humanitarnoj sferi.

U usponu je i turistički sektor.

Putin je, takođe, naglasio da je u UAE otvorena i ruska škola, i tom prilikom zahvalio na tome što je u UAE izdvojeno zemljište na kojem će biti izgrađen i pravoslavni hram.

UAE imaju veliki značaj za stabilizaciju situacije u svetu, ukazao je ruski lider, nakon čega je dodao da će danas biti razmotrene teme poput palestinsko-izraelskog sukoba i situacije u Ukrajini.

“Raduje me da UAE počinju saradnju u okviru BRIKS-a kojim će od sledeće godine predsedavati Rusija”, naglasio je Putin i dodao: “Čekaćemo vas na samitu u Kazanju, u oktobru sledeće godine”.

Ovih dana u UAE u toku je jedan od najbitnijih foruma posvećenih klimatskim promenama, rekao je Putin, komentarišući KOP28, ocenivši da se sve odvija na izuzetno visokom nivou i u tom planu.

Predsednik UAE Muhamed bin Zajed el Nahjan je poželeo dobrodošlicu ruskom predsedniku i ukazao da su odnosi te dve države na visokom nivou.

U poslednje vreme odnosi se aktivno razvijaju u različitim oblastima u interesu naroda obe države, istakao je bin Zajed i naglasio da ceni ulogu ruskog predsednika u razvoju te saradnje.

“UAE je najveći arapski investitor u ruskoj ekonomiji. Parametri trgovinskog prometa su u prošloj godini porasli za 109 procenata”, ističe bin Zajed i dodaje da se poseban prioritet daje razvoju energetike, infrastrukture, tehnologije.

Abu Dabi i Moskva zajedno sarađuju u raznim međunarodnim platformama poput BRIKS-a, ŠOS-a, a postoji i strateški dijalog koji pomaže jačanju odnosa ali i razmeni satova o pitanjima koje se dešavaju u međunarodnoj areni, podseća predsednik UAE.

Avion predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina sleteo je danas nešto pre 11 sati na aerodrom u Abu Dabiju.

Lidera Rusije je na aerodromu dočekala delegacija predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U čast Putinovog dolaska, nebo nad Abu Dabijem obojeno je u boje ruske zastave.

Na putu od aerodroma do palate Putinov automobil je dočekala konjička brigada, a vojnici na konjima držali su ruske zastave koje su se vijorile celom putanjom.

Prema protokolu, upriličeno je i fotografisanje i predstavljanje delegacija, javljaju “RIA Novosti”.

Razgovori su se vodili uz učešće visokih delegacija, a sa ruske strane prisustvovali su: ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera, šef Ministarstva industrije i trgovine, zamenik premijera, pomoćnici predsednika, lider Čečenije Ramzan Kadirov ali i rukovodilac Centralne banke, šef “Roskosmosa”, suvlasnik “Lukoila” kao i predsednik Međunarodne bokserske asocijacije.

RT/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …