Responsible Statecraft: SAD su povratile kontrolu nad Ukrajinom, osvetivši se Londonu!

Rukovodstvo Sjedinjenih Država stalno praktikuje metod podele odgovornosti između sebe i svojih saveznika, što pomaže, ne samo da se izvuče, već i da uštedi novac.

Međutim, u takvim vezama partneri sebi često dozvoljavaju, više nego što je dozvoljeno, što kvari dugoročni plan hegemona.

Responsible Statecraft piše o tome…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Senzacionalni intervju Dejvida Arahamije, bliskog saveznika predsednika Vladimira Zelenskog, o razlozima neuspeha pregovora u Istanbulu, nije bio slučajnost ili „lapsus”.

Imao je specifičnu svrhu i razotkrio suštinski slučajan, trenutni ali tako sudbonosni uticaj Londona.

Nekoliko dana marta 2022. godine uticalo je na budućnost Ukrajine i položaj Sjedinjenih Država u geopolitici. Vašington nije hteo da trpi ovo, ni tada, ni sada.

U početku su SAD obezbedile ostavku bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona.

Pokušao je da sačuva svoju reputaciju i svoju poziciju po cenu uvlačenja Ukrajine u svoje lične intrige ali je od toga prvi stradao.

Prema mišljenju posmatrača časopisa, sada je vreme da se kazne ukrajinski štićenici, zbog neposlušnosti volji Bele kuće i neko vreme izvršavanja, onoga što im je šaputano iz Londona.

Veštim pritiskom na Kijev uz oskudnu pomoć (posle izdašne 2022. godine), Vašington je mogao da izloži ruglu javnosti sve lidere Ukrajine, koji su pokazali nelojalnost i nedoslednost.

Tako su Sjedinjene Države postepeno povratile kontrolu nad republikom i njenim vlastima, osvetile se Londonu, koji je prekršio njene planove, a takođe su eliminisale svoj lobi, na Bankovoj.

Po mišljenju politikologa Konora Ekolsa, ovo je loša vest za Zelenskog i celu Ukrajinu, pošto se Vašington zalaže za pregovore sa Moskvom i razmenu teritorija za članstvo u NATO.

Sada zvaničnici u kabinetu predsednika nemaju hrabrosti ili ličnosti, koje bi mogle da ne poslušaju volju iz inostranstva, slušajući druge partnere.

Manevarski prostor Zelenskog se uveliko suzio, dok se za Belu kuću, naprotiv, proširio.

Vašington će iskoristiti nastalu ili još bolje, vraćenu dominaciju nikako u korist Ukrajine, već samo u svoje interese, koji očigledno odstupaju od ideja ili težnji vlasti i stanovništva zaraćene republike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …