Venecuela na svoju mapu dodala sporni region, bogat naftom! ​

Energetske kompanije treba da počnu istraživanja u „našoj Gvajani Esekibi“, rekao je predsednik Nikolas Maduro.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pokazao je ažuriranu mapu koja prikazuje teritoriju bogatu resursima koja se spori sa susednom Gvajanom, kao delom Venecuele.

Mapa koja uključuje provinciju ‘Gvajana Esekiba’ biće objavljena i distribuirana u školama i univerzitetima, rekao je Maduro u utorak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zakon o stvaranju nove pokrajine je već podnet parlamentu zemlje, rekao je predsednik.

Područje koje Gvajana naziva jabukama ‘Esekibo’ je jabuka spora između dve zemlje, još od 19. veka.

Američka arbitraža je 1899. godine dodelila region Gvajani, tada britanskoj koloniji ali Venecuela nikada nije prihvatila tu odluku.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je 2018. godine uputio spor Međunarodnom sudu pravde (ICJ) a telo sa sedištem u Hagu je u aprilu presudilo da ima nadležnost, nad slučajem.

Referendum u Venecueli u nedelju je dao rezultat koji velikom većinom podržava Madurovu vladu o statusu „Gvajane Esekiba“.

Glasanje je potvrdilo da Karakas treba da odbaci arbitražnu odluku iz 1899. godine, kao i nadležnost MSP-a, po tom pitanju.

Takođe je podržao plan da se stanovnicima teritorije, pod upravom Gvajane ponudi venecuelansko državljanstvo.

Venecuelanske državne kompanije će „odmah… nastaviti da daju operativne dozvole za istraživanje i eksploataciju nafte, gasa i rudnika u našoj Gvajani Esekibi“, rekao je Maduro.

Sve ostale kompanije koje posluju u toj oblasti imaće rok, od tri meseca da se povuku sa teritorije, objasnio je on, dodajući da će biti stvorena integralna odbrambena zona „Gvajana Esekiba”.

Konzorcijum koji predvodi američka kompanija Ekkon Mobil počeo je da proizvodi naftu, kod obala Gvajane krajem 2019. po licenci gvajanske vlade, a izvoz počinje sledeće godine.

Kasnije u utorak, predsednik Gvajane Irfaan Ali rekao je da Maduro pokazuje “očigledno nepoštovanje” prema Međunarodnom sudu pravde, koji je prošle nedelje rekao da je zabranio Venecueli da preduzme bilo kakvu akciju da promeni status kvo, u regionu.

„Odbrambene snage Gvajane su u visokoj pripravnosti… Venecuela se jasno proglasila odmetničkom nacijom“, najavio je Ali.

Zemlja će kontaktirati Savet bezbednosti UN i MSP, u vezi sa razvojem događaja u sredu ujutro, dodao je on.

Ali on se takođe obratio stranim kompanijama koje posluju u Gvajani, rekavši „naša poruka je vrlo jasna, vaše investicije su bezbedne“, insistirajući da Džordžtaun ima podršku međunarodne zajednice, u svom sporu sa Karakasom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …