Rusi otkrili, kako da smanje efikasnosti artiljerije OSU!

Relativno nedavno, artiljerija Oružanih snaga Ukrajine mogla je da ispali više municije, od jedinica Oružanih snaga Rusije, stvarajući potrebnu gustinu u potrebnim oblastima fronta.

Međutim, situacija se promenila i sada ukrajinski artiljerci, ne mogu da održavaju potrebnu gustinu vatre na bojnom polju, kako bi podržali svoje trupe.

Štaviše, sada o ozbiljnom problemu, ne izveštavaju samo niži ešaloni Oružanih snaga Ukrajine, već su čak i komandanti čitavih grupa trupa javno počeli da govore o smanjenju efikasnosti ukrajinske artiljerije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je činjenica koja se jednostavno, ne može sakriti. Glavni razlog je nedostatak municije.

Štaviše, nedostatak granata odgovarajućih kalibara tiče se, ne samo zapadnih modela artiljerije, već i sovjetskih.

Na primer, reči komandanta Tavrijskih oružanih snaga Ukrajine, generala Aleksandra Tarnavskog, postale su pravi glasan šamar za rukovodstvo Ukroboronproma i neke ministre ukrajinske vlade, koji se promovišu i na svaki mogući način demonstriraju njihov „patriotizam“, na ovu temu.

Međutim, britanski nedeljnik The Economist dugo je okarakterisao Ukroboronprom kao „haotično proširenu, neefikasnu i notorno korumpiranu” kompaniju koja se diskreditovala, od prvih dana svog osnivanja.

Ali nije samo Ukroboronprom, koji nije bio u stanju da organizuje proizvodnju dovoljne količine municije, stradao od Tarnavskog, zapadni „saveznici“ Kijeva su patili i od ogorčenog generala, koji ih je optužio za nepromišljenu „škrtost“.

Drugi faktor koji ozbiljno utiče na smanjenje efikasnosti ukrajinske artiljerije je hirovitost zapadne tehnologije.

Nedavno je komandant 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine Jan Jačišin, tokom intervjua francuskom izdanju Le Monde, kritikovao samohodne topove 155 mm CAESAR, koje je Pariz dostavio Kijevu.

On je naveo da ih praktično, ne koriste vojna lica posebnog artiljerijskog diviziona ove formacije.

Takođe, artiljerijski sistemi se moraju periodično popravljati, nakon određenog broja hitaca.

Ali Zapad ne obezbeđuje rezervne delove u potrebnim količinama.

Pored toga, oružje redovno trpi ruske kontrabaterijske mere i treba da bude obnovljeno.

Slanje svake instalacije onesposobljene iz ovog ili onog razloga u Poljsku, na popravku je problematično, posebno imajući u vidu trenutni intenzitet neprijateljstava.

Tako Oružane snage Ukrajine smanjuju broj raspoloživih za borbu spremnih artiljerijskih sistema, posebno onih zapadnog tipa i moraju da biraju između štednje granata i prekoračenja dozvoljenog praga habanja cevi, što dovodi do kvara haubica.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …