Iran: Zatvorićemo Sredozemno more, zbog Gaze!

SAD “uskoro čeka” zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskog moreuza i drugih plovnih puteva, saopštio je komandant Iranske revolucionarne garde.

Komandant Iranske revolucionarne garde rekao je da bi Sredozemno more moglo biti zatvoreno ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastave da vrše “zločine” u Gazi, izvestili su u subotu iranski mediji.

Iran podržava Hamas u sukobu protiv Izraela i optužuje Sjedinjene Države da podržavaju, ono što Teheran smatra za izraelske zločine u Gazi, gde je u višenedeljnom bombardovanju ubijeno više od 20.000 ljudi a većina stanovništva proterana iz svojih domova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Uskoro ih očekuje zatvaranje Sredozemnog mora, (Gibraltarskog moreuza) i drugih plovnih puteva”, rekao je brigadni general Mohamed Reza Nakdi, komandant Garde, prenosi iranska agencija Tasnim.

Iran nema direktan pristup samom Mediteranu i nije bilo jasno kako bi garda mogla da pokuša da ga zatvori, iako je Nakdi govorio o “rađanju novih snaga otpora i zatvaranju drugih plovnih puteva”, navodi Rojters.

Britanska agencija napominje da su jemenski Huti, za koje kaže da su povezani s Iranom, tokom prošlog meseca napadali trgovačke brodove u Crvenom moru kao odmazdu.

Huti koji su povezani sa Iranom je tokom prošlog meseca napali trgovačke brodove koji su plovili kroz Crveno more u znak odmazde za izraelski napad na Gazu, što je navelo neke brodarske kompanije da promene rute.

Bela kuća je prethodno ustvrdila da je Iran “duboko uključen” u planiranje operacija Huta protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …