Ukrajina optužila “The New York Times” da „radi za Kremlj“! – Novinare lista „vrbovala” je Moskva!

Ruske tajne službe su regrutovale novinare koji su izveštavali o sukobu između Rusije i Ukrajine za Njujork tajms, saopštila je u ponedeljak kijevska agencija za informacioni rat.

Državni centar za borbu protiv dezinformacija (CCD) objavio je svoje saopštenje kritikujući novine zbog nedavnog članka o izgledima za mirovne pregovore između Moskve i Kijeva.

Novinare lista „vrbovala” je Moskva, tvrdi Kijev

„Za pisanje ovog teksta Ruska Federacija je koristila američke novinare koji su regrutovani, dok su radili u Rusiji“, navodi se u saopštenju CKD-a, na društvenim mrežama, bez navođenja detalja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U priči koju je u subotu objavio Njujork tajms, navodi se šef moskovskog biroa Anton Trojanovski, zajedno sa zaposlenim piscima Adamom Entousom i Džulijanom E. Barnsom, u tekstu.

U članku se navode „dva bivša visoka ruska zvaničnika bliska Kremlju“, kao i američki i međunarodni zvaničnici, koji tvrde da je ruski predsednik Vladimir Putin „preko posrednika signalizirao najmanje, od septembra da je otvoren za primirje koje zamrzava borbe na trenutne linije“.

U izveštaju se dalje tvrdi da je Kremlj koristio „zakulisnu diplomatiju“ da pokaže da je ruski lider „spreman da napravi dogovor“.

CKD je kritikovao Tajms, zbog svog ugla, sugerišući da Moskva možda šalje „signal“ koji ima za cilj „sprečavanje dalje vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama sa Zapada“.

Tvrdi se i da priča verovatno ima za cilj „podizanje rejtinga“ bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji se kandiduje za reizbor protiv Džoa Bajdena.

Tramp je tokom kampanje rekao da će brzo okončati sukob, ako se vrati u Belu kuću.

„Ne treba zaboraviti da Rusija igra igru „mira“, dok više ulaže u odbrambenu industriju i gradi svoju vojsku.

Ovo se očigledno ne pominje u članku“, saopštio je CCD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je odbacio izveštaj kao „lažan“, ponovivši da ruska vojna strategija prema Ukrajini ostaje nepromenjena.

On je dodao da će se Moskva uključiti u pregovore „isključivo radi postizanja sopstvenih ciljeva”.

Pregovori su prekinuti u proleće 2022. godine, a Rusija je optužila Ukrajinu da je naglo odustala od prethodno dogovorenih uslova.

Ukrajinski zvaničnici su od tada naglasili da se razgovori mogu nastaviti, samo ako Rusija prizna granice Ukrajine iz 1991.

Moskva je više puta govorila da je to nemoguće.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Baltičke zemlje optužuju Rusiju da je isključila GPS signal – avio-kompanije odbijaju letove!

Diplomatska odeljenja Estonije, Letonije i Litvanije optužuju Rusiju da je isključila GPS signale, iznad Baltika. …