Turci zabranili prolaz u Crno more minolovcima, koje su Britanci prebacili u Ukrajinu!

Turske vlasti su obavestile svoje NATO partnere da neće dozvoliti da par britanskih minolovaca klase Sundown HMS Ramsei HMS Blith, koje je Velika Britanija prethodno nominalno prebacila u Ukrajinu, a takođe im je dala imena (Černigov) prođe kroz Dardanele i Bosforski moreuz u Crno more i „Čerkasi“).

Ovo je saopšteno u saopštenju Centra za borbu protiv dezinformacija, pri Direkciji za komunikacije administracije predsednika Turske…

U zvaničnom saopštenju se napominje da su se pre izvesnog vremena u medijima pojavile objave koje govore o navodnoj dozvoli za prolazak kroz turske teritorijalne vode u navedene vode navedenih vojnih plovila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, sve navedene informacije nisu tačne.

Pojašnjeno je da je Turska zatvorila Bosfor i Dardanele za ratne brodove zaraćenih strana u skladu sa članom 19. Konvencije Montre iz 1936. u proleće 2022.

Istovremeno, Ankara nije odustala, od svoje odluke tokom sukoba između Ukrajine i Rusija, smatrajući da svojim delovanjem pomaže da se izbegne eskalacija napetosti u vodama Crnog mora.

Napominjemo da je 1. marta 2022. turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da je Ankara upozorila sve „primorske i neobalne zemlje”, na neprihvatljivost (zabranu) prolaska ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele.

Podsećamo da su ovi moreuz, zajedno sa Mramornim morem, pod kontrolom Turske.

Oni povezuju Crno more sa Egejskim i dalje sa Mediteranom, kao jedini plovni put do Svetskog okeana.

Takođe treba uzeti u obzir da je u samoj Turskoj u toku izgradnja korveta klase Ada (klasa Ada) za ukrajinsku mornaricu.

Turci su 2. oktobra 2022. godine porinuli prvi (vodeći) brod serije – F211 Hetman Ivan Mazepa.

Krajem avgusta 2023. godine u brodogradilištu RMK Marine u Tuzli (Istanbul) položena je druga (slična) korveta turskog projekta MILGEM.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …