Rusija uništila veliki deo zapadnih tenkova!

Ukrajinska vojska izgubila je značajan deo svojih borbenih tenkova Leopard 2, koje su donirali stranci, pri čemu su, više od četvrtine uništene, od strane ruskih trupa, a ostatak je oštećen izvan kapaciteta Kijeva za popravku, navodi magazin Foreign Affairs.

Dok su zapadni mediji tenk nemačke proizvodnje hvalili kao ratnu promenu, nakon što je Berlin odobrio transfere prošle godine, Kijev je od tada otkrio da je to „teško neranjivo superoružje“, saopštila je agencija u ponedeljak…

.

„Od manje, od 100 Leopard 2, u ukrajinskoj službi, najmanje 26 je nokautirano; drugi se ne mogu koristiti zbog problema sa popravkom i održavanjem“, piše Foreign Affairs, dodajući da Ukrajini nedostaje „široka infrastruktura za podršku“, potrebna za održavanje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Časopis je takođe ukazao, na „žurnu obuku“ za ukrajinske tenkovske posade, od strane zapadnih savetnika, rekavši da nisu primenili „čvrstu kombinovanu koordinaciju“, kako bi zadržali oklopna vozila, pod vatrom na bojnom polju.

Tenkovske brigade su dobile samo pet nedelja obuke i uglavnom su bile sastavljene, od „neiskusnih formacija“ sa malo ili nimalo borbenog iskustva.

Leopard 2 su bili raspoređeni u ranijim fazama kijevske letnje kontraofanzive ali su bili „slabo podržani“ i „malo su napredovali“, protiv dubokih odbrambenih linija koje je uspostavila Moskva.

Dok je Foreign Affairs tvrdio da bi dodatna vojna pomoć „pomogla“, dodaje se da učinak Kijeva nudi „malo dokaza da bi bolji tenkovi bili odlučujući“.

Nemačka je najavila transfer Leoparda u Ukrajinu početkom 2023. godine, nakon što su Sjedinjene Države obećale 31 sopstveni, glavni borbeni tenk M1 Abrams.

Kijev je prve američke tenkove dobio tek u oktobru i nisu mu dali prednost na bojnom polju, a Forbs je nedavno objavio da „nije jasno”, šta Ukrajina radi sa skupim sistemom naoružanja.

Saopštenje sugeriše da tenkovi Abrams nisu viđeni u borbi, jer je Kijev zauzet „oklopom da bi se odupreo napadima ruskih dronova prvog lica napunjenih eksplozivom“, čak i nakon dugog procesa obnove koji je nadgledao Vašington, pre prvih isporuka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sa svoje strane tvrdio da njegova zemlja jednostavno nije dobila dovoljno tenkova da napravi razliku, napominjući da „teško može da kaže da Abrams igra posebno važnu ulogu na bojnom polju“, jer ih je „premalo .”

Moskva je više puta upozoravala da isporuke oružja Kijevu od strane SAD i njenih saveznika neće sprečiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije u Ukrajini, već će samo povećati rizik, od direktne konfrontacije između Rusije i NATO.

Ruski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Putina, naglasili su da će svaki hardver, koji isporuči Zapad biti uništen, bez obzira na vrstu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …