Vučić na pragu rešenja velike misterije… “Nešto se krije… Sa Kurijtem nije moguće dogovoriti se oko toga, koji je dan…”

Vučić je rekao da Kurti nije prihvatio niti jednu od tri tačke iz predloga EU, tražeći da prvo budu rešena pitanja iz prošlosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik Prištine Aljbin Kurti su se sastali danas u Briselu u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz učešće visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji se ranije u toku dana odvojeno sastao sa Vučićem i Kurtijem

Vučić: “Nešto se krije… Sa Kurijtem nije moguće dogovoriti se oko toga, koji je dan…”

Vučić je izjavio da će Beograd razmotriti da li je ponašanje prištinske delegacije u pregovorima posledica toga što Priština ima nečiju mnogo snažniju podršku nego što se mislilo.

“Radi se o iracionalnim ljudima ili ljudima koji imaju nečiju veoma snažnu podršku, mnogo snažniju nego što smo mislili, a to je na nama da razmotrimo u narednim danima”, rekao je Vučić danas televiziji N1.

Vučić je rekao da Kurti nije prihvatio niti jednu od tri tačke iz predloga EU, tražeći da prvo budu rešena pitanja iz prošlosti.

Vučić je rekao da su takvim pristupom Kurtija bili nezadovoljni i šef evropske diplomatije i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

“Borel i Lajčak su Kurtiju deset puta rekli da priča o budućnosti, ali on kaže da ne može dok ne rešimo pitanje tri srpska genocida nad Albancima”, naveo je Vučić.

Ocenio je da situacija u dijalogu predstavlja “užasnu, a ne pat poziciju”. Dodao je da će delegacija Srbije opet doći na razgovore u Brisel i “biti konstruktivna”, ali da Albanci “neće da razgovaraju o onome što su potpisali, jer je to bilo pre izbora” na kojima je Kurti preuzeo vlast.

“Izašli su sa 11 zahteva kojima traže de fakto priznanje Kosova, da prihvatimo njihove štambilje, šta god da urade, samo se toga tiče.

Oni ni o čemu neće da razgovaraju što je konkretno, samo je smisao da kroz bilo koji sporazum provuku priču o nezavisnosti Kosova i to je to”, naveo je Vučić.

Na pitanje da li se može razgovarati o većem angažmanu SAD i Rusije u dijalogu, predsednik je rekao da ne misli da je to pitanje angažmana “ne znam koga”.

“Nešto se krije ovde što nisam u stanju da u potpunosti sada otkrijem jer niko ne može da dođe i kaže da ne može da prihvati tako jednostavne, razumne tri tačke.

Pregovarao sam i sa Tačijem, Mustafom, Hotijem, Haradinajem, a ovo nikada nisam slušao.

Uvek su tražili priznanje, i bilo je teško ali bi o nečemu makar mogli da se dogovorimo, da je sada dan, da je ponedeljak, petak, oko toga bismo mogli da se dogovorimo, a sada ne možemo da se dogovorimo ni koji je dan, oni će govoriti da je Srbija kriva za genocid”, naveo je Vučić, a preneo RTS.

Kurti: “Ne kažem da su Srbi genocidan narod. Kažem da su takbi bili režimi u Srbiji. Vučiću sam poklonio knjigu Nataše Kandić, a on meni uvrede”

Kurti je izjavio da u Briselu “nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji”.

„Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gde je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod.

Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid“, rekao je Kurti obraćajući se novinarima iz Srbije, posla sastanka sa Vučićem.

Istakao je da je predsedniku Srbije poklonio “tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede”.

“Ja sam im dao knjigu Nataše Kandić i ta knjiga dokumentuje da je 1.133 dece ubijeno na KiM, a to se sve desilo 1998 i 1999. I dalje se 109 dece vode kao nestala”, rekao je Kurti, a preneo je Blic.

Kurti je rekao da je “predložio mirovni sporazum koji nije prihvaćen od strane Srbije”.

Njegov zamenik Besnik Bisljimi je na sastanku pročitao spisak od “11 trgovinskih barijera koje Srbija treba da elimiše”.

Kurti je rekao da su u okviru pitanja o nestalima zatražili da se ubace reči „suočavanje sa prošlošću, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Borela, ali Vučić nije prihvatio da se razgovara o ovoj tački“.

Vučić: “Shvatio sam da je Dačić Slobin zločinac, ja Šešeljev savetnik, a Čanak i Kandićeva svetlost na kraju tunela. Ali hajde da pričamo o budućnosti…”

Vučić je u izjavi za srpske medije izjavio da je Kurti obmanuo novinare kada je rekao da je “Vučić taj koji je odbio tačke predloga za današnji razgovor” i dodao da će to potvrditi i predstavnici EU.

„Sve tri stavke, sve što piše ovde, Srbija je stoprocentno prihvatila.

Aljbin Kurti vas je obmanuo jer je tražio da se u sve to ubaci da se Srbija suočava s prošlošću, sa genocidom iz 1878. godine pa do 1999. godine…I on to zna, i to će vam potvrditi i EU“, rekao je Vučić.

On je istakao i da je čuo kada je Kurti novinarima rekao i da je Srbija počinila genocid u Kuršumliji i Leskovcu.

Na pitanje kako je odgovorio na te Kurtijeve optužbe, kaže da je odgovorio ozbiljno i argumentovano jer misli da „malo bolje zna istoriju i geografiju od njega“.

Dodaje da je sve vreme želeo da pronađe način da se razgovara o budućnosti.

Vučić je negirao da je na bilo koji način vređao Kurtija, odgovrajući na pitanje novinara da li je istinita Kurtijeva tvrdnja da je “Vučiću poklonio tri knjige, a ovaj odgovorio uvredama”.

Dodaje da je u pripremama za dijalog, u kojim učestvuje Lajčak, sve što su se glavni pregovarači dogovorili da bude na stolu, Srbija prihvatila, uključujući čak i neke od prištinskih amandmana.

„Ali mi ne pričamo o racionalnom pristupu, već s ljudima koji sve vreme traže da Srbija bude odgovorna za genocid in continuum, to je jedino što ih zanima. Super, shvatio sam, Dačić je Miloševićev zločinac, ja sam Šešeljev pravni savetnik, a Čanak i Nataša Kandić su svetlost na kraju tunela.

Okej, razumeo sam to sve, ali hajde da pričamo o budućnosti – a on kaže ne može jer su Srbi počinili genocid 1878. i sad mi vi recite šta još treba da uradim“, rekao je Vučić, a preneo portal N1.

“To su predlozi EU, unapred pripremljeni i mi smo se saglasili od prve do treće tačke, od A do Š, oni nisu hteli da prihvate ništa, insistirali na suočavanju sa prošlošću, pozivali se na Natašu Kandić, Nenada Čanka, Dušana Mihajlovića i govorili da svi moramo da odgovaramo i kad Srbija prihvati da je počinila mnogo genocida nad Albancima, da tek onda može da se razgovara o budućnosti”, naveo je Vučić, a preneo RTS.

Lajčak: “Jedini dogovor Vučića i Kurtija je da nastave dijalog”

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je u Briselu na odvojenim sastancima postignut “mali napredak”.

“Sastanak je bio težak i pokazao je veoma različite pristupe dve strane normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Posledica toga je vrlo malo napretka postignutog danas”, rekao je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da je razgovarano o nekoliko konkretnih predloga, ali da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen.

Pregovarači će se, kako je naveo, sastajati jednom mesečno kako bi pripremali sastanke na najvišem nivou.

Vučić i Kurti su se dogovorili da se pregovori nastave u septembru.

“Za EU je bitno da se naglasi da evropska budućnost za Srbiju i Kosovo zavisi od normalizacije njihovih odnosa i zbog toga očekuje od obe strane da rade zajedno, da prevaziđu prošlost i reše tekuće probleme među sobom”, dodao je Lajčak.

Beta

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …