Orbanova stranka bojkotuje glasanje o proširenju NATO!

Poslanici mađarske vladajuće partije odbili su da prisustvuju vanrednom glasanju o zahtevu Švedske za ulazak u NATO, insistirajući da se lider, te nordijske zemlje mora sastati sa premijerom Viktorom Orbanom, pre nego što donese odluku o tom pitanju.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, Fides je rekao da bi glasanje o ratifikaciji trebalo da bude održano tokom redovnog zasedanja parlamenta, ali je dodao: „Očekujemo da švedski premijer prvo poseti Mađarsku“…

„Ako je ovo važno pitanje za Šveđane, švedski premijer će očigledno doći u Budimpeštu“, dodaje Orbanova stranka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Švedski premijer Ulf Kristersson izrazio je spremnost za putovanje ali je rekao da će to učiniti, tek nakon što se odobri zahtev njegove zemlje za članstvo u NATO-u, ostavljajući nejasnoću o tome, kako će poslanici Fidesa postupiti.

Tokom sastanka sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom prošlog meseca, Orban je rekao da će pozvati stranku da glasa o ratifikaciji “prvom mogućom prilikom” – reči koje je prenela američka ambasada u Budimpešti kasnije u ponedeljak su da će mu današnja vanredna sednica parlamenta dati, tu priliku.

Opoziciona poslanica Agnes Vadai izjavila je da Orban odlaže glasanje, zbog svoje „lične sujete“, rekavši za AFP da želi da „dođe na naslove u međunarodnoj štampi, dok je gestikulirao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji podriva jedinstvo NATO-a i EU“.

Iako je Mađarska osudila rusku vojnu akciju u Ukrajini – što je dovelo do podnošenja zahteva za članstvo u NATO-u Švedske i Finske – ona je odbila da prati druge zemlje EU u sankcionisanju Moskvi ili snabdevanju Kijeva oružjem.

Parlament u Budimpešti je prošlog marta glasao za pristupanje Finske nakon višemesečnih političkih prepirki ali je mesecima odlagao odluku o kandidaturi Stokholma.

Orban je više puta pozivao na prekid vatre u Ukrajini i na mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, insistirajući da se Ukrajina, ne može nadati porazu Rusije, na bojnom polju.

Njegov stav, kao i protivljenje Budimpešte sankcijama Rusiji i njeno blokiranje vojne pomoći EU Ukrajini, doveli su do toga da je Mađarska oklevetana u Kijevu i da joj Brisel preti kontrasankcijama.

„Zapad i dalje misli da je vreme na našoj strani. Međutim, mislim da je suprotno. „Mislim da je vreme na strani Rusa i što duže traje rat, to će više ljudi ginuti i odnos snaga se neće promeniti u korist Ukrajine“, rekao je Orban za lokalnu radio stanicu prošle nedelje.

Narodna skupština Mađarske imaće, još jednu priliku da glasa o ratifikaciji kada se ponovo sastane 26. februara ali ostaje da se vidi da li će članovi Fidesa dati saglasnost.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …