Norveška vlada imenovala Stoltenberga, za novog šefa Centralne banke!

Norveška vlada imenovala je generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga, za novog šefa Centralne banke.

Norveška vlada odlučila je da imenuje sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga za šefa Centralne banke, nakon što se povukao sa mesta šefa alijanse, navodi se u saopštenju vlade kraljevine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Imenovati generalnog sekretara Jensa Stoltenberga na mesto šefa Centralne banke, na period od šest godina.

On će stupiti na dužnost od datuma, koji odredi Ministarstvo finansija”, navodi se u poruci.

Ministarstvo finansija smatralo je da je Stoltenberg najkvalifikovaniji kandidat za ovu funkciju.

„Bio sam zabrinut oko pronalaženja najboljeg guvernera Centralne banke Norveške, a siguran sam da je ovo Jens Stoltenberg“, navode se u poruci Ministarstva finansija reči njenog šefa, Trigvea Slugsvolda Veduma.

On je napomenuo da je kombinacija finansijskog obrazovanja, razumevanja društva i menadžerskog iskustva, kakvo malo ljudi u Norveškoj ima, pomogla Stoltenbergu, da se uzdigne na visoku poziciju.

Istovremeno, glavni konkurent Stoltenberga, potpredsednica Centralne banke Ida Volden Bače, vodiće banku sve dok Stoltenberg ne bude mogao da zauzme ovu poziciju: mandat mu na prethodnom poslu ističe, tek na jesen.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije je Ministarstvo pravde Kraljevine, nakon što je istražilo mogućnost da Stoltenberg dobije mesto šefa Centralne banke Norveške nakon što je napustio mesto generalnog sekretara NATO, zaključilo da za to nema prepreka.

Međutim, opozicione stranke u norveškom parlamentu bile su skeptične prema toj ideji, jer su smatrale da, s obzirom na Stoltenbergove veze sa vladajućom Radničkom partijom, čiji je nekada bio lider i bliske odnose sa sadašnjim premijerom zemlje Jonasom Garom Storeom, ne bi mogao da ostane samostalan.

Šef NATO-a i bivši premijer Norveške Jens Stoltenberg bio je jedan od 22 kandidata za mesto šefa Norveške centralne banke, koje može da preuzme nakon odlaska sa sadašnje funkcije, krajem prošle godine, o tome je objavljeno na veb-sajt Ministarstva finansija Kraljevine.

Kako se navodi sa liste, 62-godišnji Stoltenberg je među više od 20 kandidata za mesto šefa Centralne banke, posle Ejsten Olsen.

Istovremeno, šef NATO-a je istakao da neće moći da preuzme novu funkciju, koja je upražnjena 1. marta 2022. godine, do isteka mandata na sadašnjoj funkciji 30. septembra 2022. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …