Ukrajina je „opasnost“ za NATO!

Davanje članstva u NATO Ukrajini dok je zaključana u sukobu sa Rusijom je “opasno za sve” i može dovesti do globalnog rata, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Tajani je ponovio da NATO “radi, na tome da Ukrajina postane članica” ali da treba da deluje diskretno umesto da donosi ishitrene odluke, kako bi “utrio put za postizanje ovih ciljeva”…

Da budem iskren, to je opasno za sve, jer se borite protiv Rusije, a za punopravnog člana NATO-a, to bi značilo Treći svetski rat“, rekao je ministar odgovarajući, na pitanje o potencijalnoj integraciji Ukrajine u blok.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Želimo da vas podržimo, ali ova pravila su vrlo jasna – ako dođe do napada, na članicu NATO-a, postoji umešanost NATO-a i moramo da vodimo računa o tome”, objasnio je on i dodao da je trenutno stanje saradnje između Blok predvođen SAD i Kijev „šalju jasnu poruku Rusiji“.

NATO je prvi put najavio da će se Ukrajina pridružiti 2008.

Nakon puča u Kijevu 2014. koji je podržao Zapad, Ukrajina je pojačala angažman sa alijansom, upisujući članstvo u svoj ustav kao strateški cilj 2017.

U jesen 2022. formalno se prijavila za ulazak u NATO, nakon što su četiri bivša regiona velikom većinom glasala da postanu deo Rusije.

Na samitu u Viljnusu prošle godine, ministri spoljnih poslova NATO-a rekli su da Ukrajina treba da sprovede „dodatne reforme demokratskog i bezbednosnog sektora“ da bi se pridružila bloku, rekavši da će poziv biti upućen samo, „kada se saveznici slože i ispune uslove“.

Iako se očekuje da će se o tom pitanju dalje razgovarati na samitu u Vašingtonu sledećeg jula, magazin Forin Polisi izvestio je prošlog meseca da se Vašington i Berlin protive toj ideji, strahujući od sveopšte konfrontacije sa Moskvom.

Rusija vidi širenje NATO-a, ka svojoj granici kao veliku bezbednosnu pretnju.

Predsednik Vladimir Putin je tvrdio da su zapadne sile iskoristile Ukrajinu da se suprotstave Rusiji, nakon pada Sovjetskog Saveza.

U nedavnom intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, Putin je nazvao pristup Zapada Ukrajini kolosalnom političkom greškom, ukazujući, na obećanje NATO-a iz 2008. da će primiti zemlju u blok, kao i na puč u Kijevu 2014. koji je podržao Zapad.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …