Američke svemirske snage: Rusija i Kina stvaraju oružje protiv američkih satelita!

Američka vojska je izrazila zabrinutost, zbog napora Rusije i Kine da razviju oružje koje ima za cilj neutralizaciju američkih satelita.

Prema američkoj vojsci, ove zemlje često pribegavaju prikrivanju svojih istraživanja, kako bi izbegle međunarodnu osudu…

Kao odgovor na ove optužbe, Rusija je ranije predložila mere za obuzdavanje militarizacije svemira i izrazila zabrinutost, zbog upotrebe komercijalnih satelita u vojne svrhe, od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da problem militarizacije svemira zahteva veliku pažnju.

Rusija je, zajedno sa Kinom, predložila nacrt Ugovora o sprečavanju postavljanja oružja u kosmos, nastojeći da obuzda upotrebu sile protiv svemirskih objekata.

Izveštaj američkih svemirskih snaga tvrdi da Rusija i Kina veruju da SAD previše zavise, od svemira da bi održale svoju vojnu i informatičku superiornost.

Tražeći asimetričnu prednost, ove zemlje razvijaju oružje koje ima za cilj ometanje ili uništavanje satelita i svemirskih službi.

Kina, prema izveštaju, razvija satelitske sisteme za inspekciju i popravku, za koje SAD veruju da bi mogli da se koriste kao oružje.

Tehnologije vezane za svemir su prepoznate kao važan faktor u pružanju prednosti na bojnom polju, jer sateliti mogu prikupljati i prenositi podatke koji utiču, na vojnu prednost i ratovanje, u više domena.

Rusija predlaže međunarodne obaveze da ne bude prva koja će raspoređivati oružje u svemiru i promoviše nacrt sporazuma o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru zajedno sa Kinom.

Međutim, uprkos naporima ovih zemalja, otpor Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i dalje je značajan.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …