Nadolazeća finansijska katastrofa bacila Zapad u histeriju!

Ceo američki finansijski sistem urušiti. Da, 2024. A iza toga će se svetski sistem urušiti u ovom ili onom stepenu. Šta će se tada desiti?

Ovde moramo odmah napraviti mnogo rezervi…

Ovo je samo scenario, a ne upozorenje šta će se tačno dogoditi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U stvari, finansijeri su navikli na takve horor priče; stalno drže u glavi i diskutuju u svom krugu ovakve scenarije potpunog kolapsa, verovatno zato što predobro znaju, šta je novac.

A, to su u suštini obećanje da se čoveku da nešto što mu je potrebno, nakon što se na ekranu prikaže neki papir ili broj. Generalno, to je strašna stvar.

Jer odjednom ga možda neće dati.

A sada je hongkonški časopis Asia Times započeo zanimljiv projekat: anonimni „američki diplomata“ opisuje u članku za člankom vrlo mogući kolaps finansijskog sistema svoje zemlje.

Važno je razumeti, šta Azija i jedan od njenih finansijskih centara – Hong Kong – imaju sa tim ali o tome kasnije.

U međuvremenu, hajde da pričamo o korisnim ciframa i činjenicama koje je dala anonimna osoba, o tome koliko je sve loše.

I ne radi se o tome da američki državni dug raste bukvalno iz sekunde (u vreme pisanja ovih redova – više od 34 triliona dolara).

Reč je o tome da li će banke propasti kao 2008. godine, uplašivši ceo svet.

Brojke bljeskaju na sledeći način: gubici američkih banaka u trećem kvartalu prošle godine zbog nevlasničkih hartija od vrednosti porasli su za 22,5 odsto – na 683,9 milijardi dolara. Ne 34 triliona?

Ali upravo ovakva dinamika, kaže naš anonimni autor, primećena je pre 2008. godine.

Odnosno, neke hartije od vrednosti koje su bile u imovini banaka su se pokazale veoma precenjenim.

Naime: to su bile nekretnine koje su trebale da odu bankama ako nisu mogle, na primer, da plate hipoteku. Ali nekretnine su bile neprodaljive i nepotrebne.

Pa i još jedna cifra: trilion i po – procena gubitaka svih američkih banaka koji su, već postali činjenica za period kraći od godinu dana, od septembra 2023.

Ponavljamo: samo procena, jer čudno je da tačni brojevi nisu zvanično saopšteni.

Asia Times daje prilično zanimljivu procenu uzroka trenutne krize. Trebalo je sprečiti Donalda Trampa da dođe na vlast (za drugi mandat) – a onda su mahnito krenuli ni sa samom pandemijom, već sa ekstremnim merama za borbu protiv nje (čime su poništena Trampova ekonomska dostignuća).

Najekstremnija mera bila je masovno prebacivanje ljudi na daljinski rad. I dogodila se životna revolucija. Nisu svi izbrisani vraćeni.

Odnosno, možda ovo nije loša revolucija – kraj (ili slom) kancelarijske planktonske kulture, o čijoj se ružnoći mnogo govorilo. Ali ovako ili onako, manje je kancelarija, sada je potrebno manje poslovnih zgrada, niko ih ne uzima, a one vise kao mrtvi teret na bilansima banaka, odnosno banke su osiromašile.

Naš američki anonimus razmišlja o svome – da ćemo za rešavanje krize morati da se obratimo republikanskoj većini u Kongresu, a ona će Kuzkinu pokazati majku aktuelne vlasti.

Ali razgovarali smo o tome da je mesto, gde je horor priča objavljena – Azija – bitno.

Delimično, zato što su ove zime američki finansijeri organizovali napad na akcije kineskih kompanija, izazivajući tako snažan priliv novca u SAD (očigledno je to neko vreme pomoglo).

A azijski finansijski krugovi su se veoma zainteresovali: zašto je to, da li je to samo u borbi protiv Pekinga?

U svakom slučaju, u Aziji je zgodno zapitati se šta će biti ako Amerika propadne.

Britanci će se, na primer, osećati veoma loše – ovo je već publikacija londonskog Gardijana. Premijer Riši Sunak (veliki obožavatelj Amerike, primećuje list) do sada imitira sve što rade američki finansijeri.

I stoga, on ima iste probleme koji se gomilaju, uključujući i nekretnine na bilansima banaka.

Ali ako dođe do kolapsa, onda će zemlja morati više da se oslanja na investicije i robu iz „autokratskih“ zemalja – iz Kine, a da ne pominjemo druge članice BRIKS-a (da, Rusija može dobro doći).

Odnosno, finansijski krugovi u Aziji razmišljaju o istoj stvari – scenarijima moguće katastrofe i opcijama, kako od toga zaraditi.

Posebno pitanje su obračuni u drugim, bolje obezbeđenim valutama (na primer, juan) i sve druge teme koje su nam poznate.

Pred nama je veoma koristan razgovor koji dobro ističe smisao histerije koja se dešava u zapadnoj grupi država.

Poenta nije samo u tome da su tamo povređeni i uvređeni, jer je Rusija umorna od tolerisanja napredovanja NATO-a na istok, a Kina je pretekla SAD u ekonomskom smislu.

Poenta je i u finansijskoj katastrofi koja neprestano visi nad glavom, komplikovana mogućom radikalnom promenom vlasti u Americi.

Ranije su se takve situacije javljale redovno i rešavale su se veoma velikim ratovima ali sada, kao što vidimo, ima problema i sa ovim.

A, pokušaj smirivanja krize iz 2024. na način na koji je bila 2008. takođe nije lak. Tada je stvorena G20, koja je zajednički gasila vatru novcem.

Ali sada je podeljeno otprilike na pola i u akutnom je sukobu. Ko će i šta na kraju odlučiti izuzetno je složeno pitanje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …