Vlada otvara kancelariju za bezbednost podataka!

U slučaju incidenata koji bi mogli da ugroze nacionalnu informacionu bezbednost, na scenu će stupiti nova Kancelarija za informacionu bezbednost i rukovodiće svim akcijama.

Ako su ti incidenti najvišeg mogućeg stepena, sa nemerljivim posledicama, rukovodeći organ biće Vlada, koja proglašava krizu informacione bezbednosti i njome upravlja.

Krize informacione bezbednosti dešavaju se kada su ugroženi određeni sistemi, odnosno pružanje usluga i podaci pohranjeni u raznim bazama, na serverima zdravstvenog sistema, banaka, preduzeća iz oblasti energetike, vodoprivrede, upravljanja otpadom, kao i podaci vezani za funkcionisanje državnih organa, bezbednosnih agencija i ministarstava…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Novine su predviđene Nacrtom Zakona o informacionoj bezbednosti, koji je od juče na javnoj raspravi. Kako je rekao Milan Vojvodić iz Odseka za regulativu pri Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, na predstavljanju propisa u Beogradu, pomenuta Kancelarija biće od 1. januara 2026.

Nacionalni centar za prevenciju rizika u IKT (informaciono-komunikacionim) sistemima.

Do tog datuma funkciju Nacionalnog CERTA-a obavljaće RATEL. Kancelarija će, između ostalog, propisivati minimalne mere bezbednosne zaštite podataka i sistema za organe vlasti.

Procena rizika

Operatori će morati da se upišu u evidenciju, urade procene rizika svojih sistema, kao i mere zaštite, da dostavljaju podatke o pretnjama – navodi Vojvodić.

– Novina je i da će morati da dostavljaju podatke o IP adresama, da možemo da obavestimo operatora ako mu je adresa ugrožena.

Sve ozbiljnije pretnje i informacije o rizicima slivaće se jedinstven sistem koji će održavati Nacionalni CERT.

Novine podrazumevaju pojačan inspekcijski nadzor, strožiju kaznenu politiku, jačanje uloge Nacionalnog CERT-a, revidiran pristup deljenja informacija o incidentima… Uradiće se i nova podela operatora IKT sistema – na prioritetne i važne.

– Operatori prioritetnih sistema od posebnog značaja moraće da proveravaju bezbednosti svojih sistema dva puta godišnje, a operatori važnih sistema jednom u godini – kaže Vojvodić.

– U operatore prioritetnih sistema spadaju oni iz oblasti energetike, saobraćaja, bankarstva, vodosnabdevanja, zdravstva uključujući i proizvodnju lekova…

Kriptozaštita

MINISTARSTVO odbrane baviće se ubuduće kriptobezbednošću i zaštitom od kompromitujućeg elektromagnetnog zračenja (KEMZ).

Ukoliko neki operator obrađuje tajne podatke, moraće da se služi alatima za kriprobezbednost koje je odobrilo ovo Ministarstvo.

U operatore važnih sistema spadaju poštanske usluge, upravljanje otpadom, proizvodnja, obrada i distribucija hrane, proizvodnja hemikalija, zatim motornih vozila, mašina, uređaja i elektronske opreme, “Službeni glasnik”, proizvodnja i promet oružja i vojne opreme…

Tu su još i samostalni operatori: Ministarstvo odbrane, MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, NBS i službe bezbednosti.

Oni će imati izvesnu samostalnost u određivanju načina zaštite.

Novosti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Stoltenberg: Isporučite Ukrajini pravo oružje!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u petak, 26. aprila, pozvao saveznike da počnu da …