Vrhunske diplomate EU postavile Srbiju uza zid sa Kosovom!

Put Srbije, ka članstvu u EU, sada zavisi od njenog prećutnog pristanka, na prijem Kosova umeđunarodne organizacije, kao što su UN i Savet Evrope.

Ministri spoljnih poslova EU koji su se okupili u Luksemburgu 22. aprila dogovorili su izmene ključnog dela dokumenta koji se odnosi, na pregovore Srbije o pridruživanju EU, poznatog kao Poglavlje 35.

Promena znači da će Brisel zamrznuti proces pridruživanja Srbije Uniji, ako ne primeni sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Glavni uslov koji Srbija treba da ispoštuje je da mora prestati da opstruira napore Kosova da se pridruži ključnim međunarodnim organizacijama.

Kosovo je preduzelo diplomatske korake da se pridruži UN, Savetu Evrope, EU i NATO, od proglašenja nezavisnosti, od Srbije 2008. godine.

Beograd odbacuje nezavisnost Kosova. Kao članica UN, ona se plaši da će prihvatanje članstva Kosova u ovim institucijama implicitno priznati njegovu državnost.

Pošto je situacija zašla u ćorsokak, ministri spoljnih poslova EU dodali su takozvani Ohridski sporazum u Poglavlje 35, koje ima za cilj da „normalizuje“ burne odnose Srbije i Kosova, od skoro tri decenije.

Sporazum je dobio ime, po Ohridskom jezeru, severnomakedonskom letovalištu, gde je potpisan u proleće 2023. godine, kako bi se reafirmisao i ponovo pokrenuo Briselski sporazum iz 2013. godine.

Ovaj sporazum sklopljen između Brisela, Srbije i Kosova priznao je upravnu vlast kosovskih institucija.

Mediji

Check Also

Kijev se sprema za pregovore sa Moskvom!

Zapadna štampa aktivno raspravlja o intervjuu objavljenom juče u britanskom časopisu The Economist sa zamenikom …