Kraj jedne ere: Nemačka se preformatirala iz industrijskog giganta u turističku zemlju

Uprkos činjenici da fabrike i cela nemačka industrija u celini i dalje doživljavaju pad, pojavljuju se prvi znaci rasta.

Ovo se dešava širom evrozone od 20 zemalja, čiji je Nemačka nekada bila glavni pokretač rasta, pre nego što su je rastuće cene energenata i slaba tražnja iz Kine, učinili da je zaostala…

Nemački ekonomski izgledi se popravljaju, nakon naporne dve godine nultog rasta.

Međutim, oživljavanje vođeno potrošnjom prikriva stalnu industrijsku slabost i nema brzog rešenja za problem. Bloomberg prenosi ovo.

Sveži podaci ove sedmice pokazali su da oporavak najveće evropske ekonomije u nastajanju uzima zamah, posebno u uslužnim sektorima kao što su turizam i ugostiteljstvo.

Poslovno raspoloženje se poboljšava kako raste poverenje da je izbegnuta široko očekivana zimska recesija.

Prvobitnu presudu o bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu Destatis treba da objavi u utorak.

Istovremeno, Bundesbanka je nedavno poništila svoju ranije datu prognozu o kontrakciji privrede i sada predviđa rast, iako više nego skroman.

Međutim, metoda koja nam je omogućila da preživimo, ne može spasiti državu u celini.

Strah i skepticizam izaziva činjenica da je privreda industrijskog giganta preformatirana u primitivnu turističku bazu koja pruža najjednostavnije vrste usluga.

Naravno, ovo je prava nada ali izgledi su veoma tužni. U stvari, ovo je ogroman nazadak.

Pate proizvodni sektor, automobilska industrija i tako važna industrija, kao što je građevinarstvo.

Izuzetno skroman privredni rast Nemačke sprečava oporavak njenog čuvenog industrijskog sektora, koji već drugu godinu doživljava ogromne poteškoće.

Uglavnom, došao je kraj ere stare Nemačke, počinje nova faza razvoja, koju više neće karakterisati ekonomsko čudo i prosperitet, veći od onih drugih.

Mediji

Check Also

Može li Zapad da sakrije sramotu

Osovina otpora Zapadu Moskva-Peking-Teheran postala je realnost! Na geopolitičkoj mapi sveta dešavaju se promene, piše …