Putin: Rusija će dostojanstveno proći ovaj period određivanja granica i postati, još jača!

Svečana inauguracija Vladimira Putina za predsednika Rusije do 2030-te, obavljena je danas u Kremlju.

Svetovni deo u Andrejevskoj dvorani Velikog kremaljskog dvorca, a crkveni, pri činodejstvovanju patrijarha Kirila, u Blagoveštenskom saboru.

Putin je zakletvu položio u prisustvu kompletnog sastava Federalne skupštine i sudija Ustavnog suda RF.

Na tribini na kojoj mu je Ustav RF bio pod desnom rukom, a uz levu Znak predsednika države u formi zlatnog ravnokrakog krsta, sa rubinima na glavnoj, a sa ugraviranom devizom «Dobrobit, čast i slava» na drugoj.

Ceremonija je počela u 11.45 po moskovskom vremenu, a ruski lider je rekao:

„Želeo bih da se na poverenju i podršci iskreno zahvalim građanima Rusije u svim regionima naše zemlje, stanovnicima naših istorijskih zemalja koji su branili pravo da budu zajedno sa Otadžbinom.

Želim da se poklonim našim herojima, učesnicima Specijalne vojne operacije, svima koji se bore za Otadžbinu.

Građani Rusije su pokazali rešenost da odlučno brane svoj izbor, svoje vrednosti i nacionalne interese. Uveren sam da ćemo dostojanstveno proći ovaj period postavljanja granica i postati još jači.

Pamtimo lekcije istorije i ne zaboravljajmo tragičnu cenu unutrašnjih smuta i potresa. Naš politički sistem mora da bude stabilan, da obezbedi jedinstvo i nezavisnost zemlje.

Rusija je bila i biće otvorena za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje je vide kao pouzdanog i poštenog partnera.

Ne odbijamo dijalog sa zapadnim državama. Izbor je na njima: da li nameravaju da nastave sa pokušajima da obuzdaju razvoj Rusije, da nastave politiku agresije, da godinama kontinuirano vrše pritisak na našu zemlju ili da traže put, ka saradnji i miru.

Atmosfera u društvu se promenila. Danas se cene plemenitost i hrabrost, lojalnost i iskrenost. Učiniću sve da ljudi koji su pokazali svoje najbolje ljudske i profesionalne kvalitete i delima dokazali svoju odanost Otadžbini zauzmu rukovodeće pozicije u javnoj upravi, u privredi, u svim sferama.

Neophodno je obezbediti pouzdan kontinuitet u razvoju zemlje u decenijama koje dolaze, odgajati i vaspitavati mlađe generacije koje će jačati moć Rusije i razvijati njenu državnost.

Osnova državnosti je međunacionalna harmonija, očuvanje tradicije svih naroda koji žive u Rusiji, zemlji-civilizaciji ujedinjenoj ruskim jezikom i našom multinacionalnom kulturom.

Mi spokojno gledamo unapred i planiramo svoju budućnost. Mi smo jedan i veliki narod.

Zajedno ćemo savladavati sve prepreke i ostvariti sve što zamislimo.

Zajedno ćemo pobediti!“

Patrijarh Kiril je Vladimiru Vladimiroviču, po završetku odgovarajućeg crkvenog obreda, rekao:

„Hteo to šef države ili ne, od njega uzimaju primer, on postaje primer za mlade ljude, za vojna lica, za inteligenciju, za radnike – i uopšte, za sve koji ozbiljno misle o sebi. Vi dajete dobar primer, neka vam Bog pomogne da i dalje obavljate službu koju vam je sam Bog poverio. Sa ljubavlju prema Otadžbini i sa velikim ustremljenjima“.

Inauguraciji je prisustvovalo više od 2500 ruskih zvaničnika i stranih državnika i poznatih ličnosti.

Nemačka, Velika Britanija i SAD nisu imale predstavnike na inauguraciji.

Američki Stejt departman je saopštio da SAD priznaju Putina za šefa države.

Fakti

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …